Jusztina
1 °C
16 °C

Carter kritizálja az Irak-politikát

2002.12.10. 16:22
A Nobel-díjas ex-elnök a díjátadáson elhangzott oslói beszédében bár konkrét országokat nem említett, áttételesen a jelenlegi amerikai vezetés "megelőző háborúról" alkotott elképzeléseit kritizálta.
Jimmy Carter a harmadik Nobel békedíjas amerikai elnök Woodrow Wilson és Teddy Roosevelt után. A neves politikus a díjátadás kapcsán mondott beszédében kijelentette: "Katasztrofális következményekkel járhat, ha a nagyhatalmak alkalmazzák a megelőző csapás elvét." Mint ismeretes a Bush kormányzat azzal magyarázná az Irak elleni háborút, hogy az egy jövőbeli, sokkal súlyosabb konfliktus megelőzését szolgálná. Carter mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy Iraknak teljesítenie kell az egyhangúlag elfogadott ENSZ-határozat követeléseit.

Célzás?

Már korábban is kisebbfajta botrányt okozott, amikor a Nobel békedíj bizottság elnöke Carter kitüntetése kapcsán kijelentette: "Carter díjazása a jelenlegi amerikai külpolitika egyfajta kritikája." A bizottság két tagja később elhatárolódott az elnök nyilatkozatától. Ekkor maga az ex-elnök is úgy nyilatkozott, hogy amennyire ő tudja a kitüntetés indoklásában még csak említés szintjén sem szerepel az Irak szó. Sokkal inkább a díjazott 1978-as izraeli-egyiptomi béketárgyalások során betöltött szerepe, ami a bizottság indoklása szerint már "önmagában is elég lenne arra, hogy Carter kiérdemelje a békedíjat".

Az 1980-as választásokat Ronald Reagen ellen elvesztő Carter azonban ennél sokkal többet tett. Magyarországon is ismert az általa életre hívott Habitat for Humanity mozgalom, aminek keretében lakóházakat építenek a rászorulóknak. Carter rá tudta venni Kim Il Szung korábbi észak koreai diktátort, hogy kezdjen tárgyalásokat Dél -Koreával, az elnök által létrehozott Carter Center alapítvány pedig több számos országban tevékenykedik. A díjazott a kitüntetéssel járó egymillió dolláros pénzjutalmat is ennek az alapítványnak ajánlotta fel.

Clinton sem tett eleget

A politikus beszédében Irak mellett egyéb kérdéseket is érintett. Az ex-elnök szerint korunk legtöbb problémája a szegény és gazdag országok között egyre növekvő szakadék. Az éhezés, az írástudatlanság, az AIDS terjedése, a környezetszennyezés mind ebből következik, és megoldásukat is ebből a megközelítésből kell keresni. Carter a BBC-nek nyilatkozva leszögezte, már a Clinton kormányzatot is kritizálta amiatt, hogy nem lépett fel kellő határozottsággal ezen problémák megoldása érdekében.