Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Carter kritizálja az Irak-politikát

2002.12.10. 16:22
A Nobel-díjas ex-elnök a díjátadáson elhangzott oslói beszédében bár konkrét országokat nem említett, áttételesen a jelenlegi amerikai vezetés "megelőző háborúról" alkotott elképzeléseit kritizálta.
Jimmy Carter a harmadik Nobel békedíjas amerikai elnök Woodrow Wilson és Teddy Roosevelt után. A neves politikus a díjátadás kapcsán mondott beszédében kijelentette: "Katasztrofális következményekkel járhat, ha a nagyhatalmak alkalmazzák a megelőző csapás elvét." Mint ismeretes a Bush kormányzat azzal magyarázná az Irak elleni háborút, hogy az egy jövőbeli, sokkal súlyosabb konfliktus megelőzését szolgálná. Carter mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy Iraknak teljesítenie kell az egyhangúlag elfogadott ENSZ-határozat követeléseit.

Célzás?

Már korábban is kisebbfajta botrányt okozott, amikor a Nobel békedíj bizottság elnöke Carter kitüntetése kapcsán kijelentette: "Carter díjazása a jelenlegi amerikai külpolitika egyfajta kritikája." A bizottság két tagja később elhatárolódott az elnök nyilatkozatától. Ekkor maga az ex-elnök is úgy nyilatkozott, hogy amennyire ő tudja a kitüntetés indoklásában még csak említés szintjén sem szerepel az Irak szó. Sokkal inkább a díjazott 1978-as izraeli-egyiptomi béketárgyalások során betöltött szerepe, ami a bizottság indoklása szerint már "önmagában is elég lenne arra, hogy Carter kiérdemelje a békedíjat".

Az 1980-as választásokat Ronald Reagen ellen elvesztő Carter azonban ennél sokkal többet tett. Magyarországon is ismert az általa életre hívott Habitat for Humanity mozgalom, aminek keretében lakóházakat építenek a rászorulóknak. Carter rá tudta venni Kim Il Szung korábbi észak koreai diktátort, hogy kezdjen tárgyalásokat Dél -Koreával, az elnök által létrehozott Carter Center alapítvány pedig több számos országban tevékenykedik. A díjazott a kitüntetéssel járó egymillió dolláros pénzjutalmat is ennek az alapítványnak ajánlotta fel.

Clinton sem tett eleget

A politikus beszédében Irak mellett egyéb kérdéseket is érintett. Az ex-elnök szerint korunk legtöbb problémája a szegény és gazdag országok között egyre növekvő szakadék. Az éhezés, az írástudatlanság, az AIDS terjedése, a környezetszennyezés mind ebből következik, és megoldásukat is ebből a megközelítésből kell keresni. Carter a BBC-nek nyilatkozva leszögezte, már a Clinton kormányzatot is kritizálta amiatt, hogy nem lépett fel kellő határozottsággal ezen problémák megoldása érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?