Bernadett
-2 °C
4 °C

Egy karikatúra aggasztja Bush testőrségét

2003.07.21. 13:28
Aggasztja a titkosszolgálatokat a Los Angeles Times vasárnapi karikatúrája. A képen Bush látható, akit éppen ki akarnak végezni. A titkosszolgálat komolyan vette a tréfát.
A titkosszolgálatok figyelmét is felkeltette a Los Angeles Times vasárnapi karikatúrája. Michael Ramirez képén egy "politika" feliratú mellényt viselő férfi szegez pisztolyt George Bush fejéhez.

Komolyan veszik

Az elnökgyilkosság képi megjelenítését a Secret Service, az elnök személyi védelméért felelős titkosszolgálat aggasztónak tartja. "Minden ilyen képet komolyan veszünk" - nyilatkozta a Drudgereportnak egy "szigorúan titkos" forrás. A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint az ilyen képek "politikai tartalmuktól függetlenül" érdekesek a titkosszolgálatok számára.

A Los Angeles Times karikatúrája
Az ihletet adó fotó

"Durva karikatúra, van benne valami vadság, egyáltalán nem vicces" - jellemezte a rajzot egy neve elhallgatását kérő fehér házi tudósító. Ramirez egyelőre nem kívánt válaszolni a Drudgereport kérdéseire.

A Los Angeles Times karikatúrája - egy Pulitzer-díjas vietnami háborús fotó átértelmezése - azt példázza, hogy a pártpolitikai csatározások komolyabban veszélyeztetik az elnököt, mint az iraki gerillaháború - írja Matt Drudge. Ramirez szintén Pulitzer-díjas, az Egyesült Államok egyik legelismertebb politikai karikaturistája.

Félreértett szimbólum
Ramirez karikatúráját Eddie Addams 1968-as fotója ihlette. A Pulitzer-díjjal jutalmazott művet a vietnami háború kegyetlenségének szimbólumaként tartják számon. A felvételen Nguyen Noc Loan dél-vietnami tábornok végez ki egy Viet Kong fogylot.

"Félreértelmezték a képemet, Loan egy hős" - nyilatkozta Adams a tábornok halálakor 1998-ban. A Vietnamból 1975-ben az Egyesült Államokba menekült Loan Adams szerint kétségbeesetten igyekezett rendet teremteni Saigon utcáin az észak-vietnami hadsereg híres, a háború menetét megfordító Tet-offenzívája során. A kivégzett Viet Kong harcos több tanú egybehangzó állítása szerint is többeket meggyilkolt - indokolta Loan lépését a Pulitzer-díjas fotós.