Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rohamoztak a feldühödött muzulmánok

2006.02.20. 09:21
Indonéziában az amerikai követséget rohamozták meg, Pakisztánban könnygázzal és éles lőszerrel kellett feloszlatni egy tüntetést. A dán karikaturisták egyike nem kért bocsánatot.

Több száz tüntető rohanta meg az Egyesült Államok dzsakartai nagykövetségét vasárnap, tiltakozva a nyugati sajtóban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. A tüntetők kövekkel dobálták meg a követtség épületét, illetve amerikai zászlókat és Bush-posztereket égettek.

A tüntetők, miután nem sikerült áttörniük a biztonsági kordont, pár perc alatt felszívódtak.

Pakisztánban is heves összecsapások voltak vasárnap. A pakisztáni hadsereg kordonnal vette körbe a fővárost, Iszlamabadot, de a tüntetők ennek ellenére megkíséreltek a városközpontba menetelni. A demonstrációt először könnygázzal próbálták feloszlatni, végül éles lőszerrel leadott fgyelmeztető lövésekkel sikerült csak megfékezni a tiltakozókat.

A karikatúravita eddig negyvenöt halálos áldozatot követelt az iszlám világban. A legtöbb áldozat a két héttel ezelőtti, három napos afganisztáni zavargások követelték, összesen tizenegyen haltak meg. Egy tiltakozáson a legtöbb halott Líbiában volt, Bengáziban tizen haltak meg az olasz konzulátust lerohanó tömegben. A líbiaiak a pénteki istentisztelet után rohanták le a konzulátust, mert az olasz kormány egyik szélsőséges minisztere Mohamedet ábrázoló pólóban fényképezkedett.

A pakisztáni fejlemények miatt Dánia visszahívta diplomatáit az országból. A dán külügyminisztérium szerint "gyakorlatilag lehetetlenné vált" a diplomaták munkavégzése. Pakisztánban vallási vezetők vérdíjat tűztek ki a karikaturisták fejére.

A fenyegetés ellenére az egyik karikaturista, Kurt Westergaard vasárnapi újságnyilatkozatában megtagadta a bocsánatkérést. Mint mondta, nem várt ekkora felfordulást a rajzok miatt, amikkel elsősorban a nyugati kettős mérce, az iszlám vallást Nyugat-Európában uraló tabuk ellen akart tiltakozni, írja a BBC.