Aliz
6 °C
14 °C

Castro az USA-t vádolja a géprablási kísérletért

2007.05.08. 07:03
A lábadozó Fidel Castro ötödik sajtónyilatkozatát adta az elmúlt másfél hónapban. Most párhuzamot vont az egykori gépeltérítő Posada amerikai szabadlábra helyezése és a május 3-i havannai gépeltérítés között.

Fidel Castro kubai elnök az Egyesült Államokat vádolta a május 3-i havannai géprablási kísérletben viselt felelősséggel.

A kubai legfőbb vezető a hétfőn este közzétett sajtónyilatkozatában úgy vélekedett: az elmúlt fél évszázadban minden, Kuba elleni erőszakos cselekményt büntetlenséggel és anyagi haszonnal jutalmaz Washington, és ezzel csak ösztönzi az ilyen akciókat.

A géprablási kísérletet két dezertáló kubai katona követte el, és a tűzharcban egy katonatiszt életét vesztette, de mint Castro írásából kiderül, maguk a támadók is megsebesültek. A géprablók, akik a közlemény szerint előzőleg egy társuk meggyilkolásával szereztek fegyvert, az Egyesült Államokba akartak eljutni az elfoglalt repülővel.

Ez volt az ötödik sajtónyilatkozata a lábadozó 80 esztendős kubai elnöknek az elmúlt másfél hónapban. Castro szerint az ügy "egyenes folytatása annak, hogy szabadlábra helyeztek az Egyesült Államokban egy terrorista szörnyeteget."

A nevezett személy Luis Posada Carriles, akit Kuba és Venezuela egy kubai repülőgép ellen az 1976-ban elkövetett merénylet kitervelőjének tart. A Barbados felett végrehajtott robbantásban 73-an vesztették életüket. Posada április 18-án nyerte vissza szabadságát.

Havanna szerint az az 1996-os amerikai törvény, amely automatikusan tartózkodási engedélyt ad az Egyesült Államokban azoknak a kubaiaknak, akiknek sikerül eljutniuk amerikai földre, bátorítja az illegális kivándorlást és az ezzel összefüggő erőszakos cselekményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?