István, Vajk
17 °C
34 °C

Castro az USA-t vádolja a géprablási kísérletért

2007.05.08. 07:03
A lábadozó Fidel Castro ötödik sajtónyilatkozatát adta az elmúlt másfél hónapban. Most párhuzamot vont az egykori gépeltérítő Posada amerikai szabadlábra helyezése és a május 3-i havannai gépeltérítés között.

Fidel Castro kubai elnök az Egyesült Államokat vádolta a május 3-i havannai géprablási kísérletben viselt felelősséggel.

A kubai legfőbb vezető a hétfőn este közzétett sajtónyilatkozatában úgy vélekedett: az elmúlt fél évszázadban minden, Kuba elleni erőszakos cselekményt büntetlenséggel és anyagi haszonnal jutalmaz Washington, és ezzel csak ösztönzi az ilyen akciókat.

A géprablási kísérletet két dezertáló kubai katona követte el, és a tűzharcban egy katonatiszt életét vesztette, de mint Castro írásából kiderül, maguk a támadók is megsebesültek. A géprablók, akik a közlemény szerint előzőleg egy társuk meggyilkolásával szereztek fegyvert, az Egyesült Államokba akartak eljutni az elfoglalt repülővel.

Ez volt az ötödik sajtónyilatkozata a lábadozó 80 esztendős kubai elnöknek az elmúlt másfél hónapban. Castro szerint az ügy "egyenes folytatása annak, hogy szabadlábra helyeztek az Egyesült Államokban egy terrorista szörnyeteget."

A nevezett személy Luis Posada Carriles, akit Kuba és Venezuela egy kubai repülőgép ellen az 1976-ban elkövetett merénylet kitervelőjének tart. A Barbados felett végrehajtott robbantásban 73-an vesztették életüket. Posada április 18-án nyerte vissza szabadságát.

Havanna szerint az az 1996-os amerikai törvény, amely automatikusan tartózkodási engedélyt ad az Egyesült Államokban azoknak a kubaiaknak, akiknek sikerül eljutniuk amerikai földre, bátorítja az illegális kivándorlást és az ezzel összefüggő erőszakos cselekményeket.