Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Fekete zászlók takarják el az amerikai fényüzeneteket

2006.02.07. 23:45
Fidel Castro, Kuba elnöke emlékművet avatott az amerikai misszió havannai épülete előtt. A 138 fehér csillaggal díszített, fekete zászlóból álló alkotás az épület ablakain olvasható, emberi jogokról szóló üzeneteket hivatott eltakarni.

Havannának az a hivatalos álláspontja, hogy az Egyesült Államok missziójának épülete elé állított 138 zászló annak a 3400 embernek állít emléket, akik az 1959-es forradalom óta Kuba-ellenes erőszakos cselekmények áldozatai lettek, írja a BBC. Az emlékmű felavatását a kubai kormány szervezte, a ceremónián megemlékeztek azokról az áldozatokról, akik Kuba ellen amerikai támogatással elkövetett erőszakos cselekmények áldozatai lettek.

#alt#

„A fehér csillagok a fekete háttéren azoknak az embereknek a csillogását jelképezi, akik fájdalommal gyászolják gyermekeiket és családtagjaikat” – mondta el Carlos Alberto Cremata professzor Castro elnök mellett állva. Cremata professzor annak a másodpilótának a fia, aki az 1976-ban felrobbantott kubai utasszállító repülőt vezette. A tragédiában 73 ember vesztette életét. A zászlók felvonása után a kubaiak 24 órás virrasztásba kezdtek az amerikai misszió épülete előtt. A résztvevők posztereket tartanak kezükben, amin elhunyt hozzátartozóik fotója látható.

Provokatív fényüzenetek a kubai népnek

Az amerikai misszió épületén január óta olvashatóak különböző üzenetek, elsősorban idézetek az emberi jogok nemzetközi nyilatkozatából. Castro az üzeneteket provokációnak minősítette, és hamarosan óriási építkezést kezdett az amerikai misszió épülete előtti téren, ami korábban parkolóként üzemelt. Munkagépek és munkások hada nappal és éjszaka dolgozott, azt azonban senki, még maga Castro sem tudta, hogy pontosan mit is építenek. A talányra csak az emlékmű hétfői avatásakor derült fény.

Az Egyesült Államok és a Kuba közti propagandaháború egyáltalán nem újdonság, tudósítók szerint azonban az eset arra utal, hogy a két ország közti kapcsolat a közelmúltban tovább romlott. Havannát közben Bush elnököt ábrázoló plakátok lepték el, amin Amerika első emberét egyszerre fasisztaként és vámpírként ábrázolják. A két ország 45 éve nem ápol egymással diplomáciai kapcsolatokat.