Benedek
-5 °C
5 °C

Castro nem jelent meg születésnapi ünnepségén

2006.11.29. 07:47
A július óta betegeskedő Castro augusztus 13-án töltötte be 80. születésnapját, de egészségi állapota miatt elhalasztotta az ünnepségeket decemberre. Azóta egyszer sem, így születésnapi ünnepségén sem jelent meg a nyilvánosság előtt, és csak fényképeken vagy filmfelvételeken lehetett látni őt.

Fidel Castro részvétele nélkül kezdődtek meg Havannában kedden este a kubai elnök 80. születésnapjával kapcsolatos ötnapos ünnepségek. A havannai Karl Marx Színházban rendezett nyitógálán felolvasták a kubai vezető levelét, melyben Castro azt írta, egészségi állapota miatt orvosai nem engedik meg, hogy jelen legyen az ünnepségen.

A levélben foglaltak nem zárták ki, hogy Castro a későbbiekben személyesen megjelenjen valamelyik programon, bár ez kevésbé látszik valószínűnek. A BBC szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a szombati katonai parádén mégis megjelenik. Castro csodálói tömegesen érkeztek a szigetország minden részéből a nyitóünnepségre, csaknem 5000 ember gyűlt össze, és Castro üzenete felolvasása után felállva ünnepelték elnöküket.

Castro július végén bélműtéten esett át, azóta egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt, bár többször üzent videón, és több róla készült fotó is eljutott a kubai sajtóhoz. A hatalmat ideiglenesen testvérére, Raúl Castróra bízta. Washingtonban már úgy vélik, Fidel Castro súlyos rákbetegségben szenved, és soha nem fog felgyógyulni.

Fidel Castro augusztus 13-án született, de az ünnepségeket egészségi állapota miatt decemberre halasztották. December 2-án tartják minden évben az 1959-ben történt hatalomátvétel évfordulóját is. Az idei ünnepségekre 1500 embert hívtak meg Kubába, köztük Evo Morales bolíviai elnököt és Gabriel Garcia Marquezt.