Valér
4 °C
8 °C

Elégetik Castro alsógatyáit

2006.03.24. 11:06
Hogy eltitkolja betegségeit, de akár halálát is, Fidel Castro magánklinikát építtetett havannai villája kertjében. A kubai diktátor annyira retteg a merényletektől, hogy nem viseli kétszer ugyanazt az alsógatyát.

Delfín Fernandez Miami új sztárja. Az elmúlt hét évben testőrként dolgozó férfi 1999 előtt Fidel Castro egyik legfőbb bizalmasa volt, így sokat tud a kubai diktátor családjának titkairól. Mostanában a családi szennyes kiteregetésével szerzett magának hírnevet.

Csak hamu maradhat

A szennyest akár szó szerint is érthetjük. Fernandez legnépszerűbb története Fidel Castro alsógatyáiról szól. A kubai államfő ugyanis nem viseli kétszer ugyanazt az alsónadrágot. Mivel attól tart, hogy a mosás közben ellenséges ügynökök méreggel kenhetik be gatyáit, azokat inkább akkurátusan elégetik, állította Fernandez a Miami Herald című napilapnak.

Fernandez szerint az idén a nyolcvanadik évét betöltő kubai vezér amúgy is megszállottan foglalkozik egészségével. Fernandez informátorai szerint Fidel és öccse, Raúl saját klinikákat építtettek maguknak. Fidel magánklinikája havannai villája kertjében épült fel, így ha a diktátor megbetegedne, netán meghalna, arról csak a legszűkebb környezete tudhatna.

"Fidel sosem adná ki a kezéből a hatalmat" - indokolta a betegségek titokban tartását lehetővé tevő magánkórház építését Fernandez.

Sonka, sonka

Az egykor a kubai elnök legkülönlegesebb kéréseit - főként Fidel spanyol sonka iránti rajongását - kielégítő Fernandez egyébként a sokak által dogmatikus kommunistának tartott ifjabbik Castrót, Raúlt progresszívebb vezetőnek tartja Fidelnél. "Raúl szereti a pénzt. Szerintem ő gazdasági reformokat vezetne be hatalomra kerülése után, és megpróbálna békében visszavonulni családjával és a kubaiaktól ellopott dollármilliókkal" - nyilatkozta.

Véleményével Brian Latell egykori CIA-s elemzőtiszt is egyetért. Fidel után című könyvében maga is családbarátabb, pragmatikusabb személyként írja le Raúlt Fidelnél.

Kizsákmányolók

Fernandez egykoron Fidel egyik legfőbb bizalmasa volt. Bizalmi állását nagybátyjának, Castro legbizalmasabb tanácsadói egyikének köszönhette még a nyolcvanas években. Feladatai közé tartozott a Kubában befektetni akaró üzletemberek megfigyelése is.

Ez utóbbi során csalódott igazán a kubai vezetésben. "Fidel eredeti ötlete helyes volt. Batista [Kuba egykori diktátora, akit a forradalom buktatott meg] egy gyilkos volt" - mondta. Ám szerinte Fidel vezetése is rossz irányt vett. "Elviselhetetlenül korrupt rendszer alakult ki, a kubai népet olcsó bérrabszlogaként árusítják ki külföldi üzletembereknek" - mondta a Miami Heraldnak.

Fernandez szerint Castróék ügynökei folyamatos megfigyelés alatt tartják a Kubában befektetni szándékozó üzletembereket, a róluk készített rejtett kamerás felvételeknek valóságos feketepiaca van Kubában.

Sztártestőr

Fernandez 1999-ben szakított Castróval, amikor Raúl lányát kellett Olaszországba kísérnie, a visszaúton pedig egy rottweilert hoznia Fidelnek Németországból. Öt évig Spanyolországban élt, ahol többek között Antonio Banderas és Beckham testőreként is dolgozott. Miamiban egy éve él, és Castróékról szóló intimpistás történeteivel rövid idő alatt a helyi kubai emigráció kedvence lett, most már saját tévéshowja van a helyi spanyolnyelvű televízióban.