Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Dolláros boltokon állt bosszút Castro

2004.05.12. 14:13
Alapvető árucikkek nélkül maradhatnak a kubaiak Castro legújabb döntése nyomán. Az idős diktátor az amerikai szankciófenyegetésekre válaszolva bezáratta a dolláros boltokat. A még nyitva tartó élelmiszerüzletek előtt hatalmas sorok alakultak ki.
Bezáratta a dolláros boltokat a kubai kormány - jelentette a BBC. A lépést az amerikai szankciófenyegetésekre válaszolva jelentették be. A dolláros boltok bezárása már csak azért is megrázó, mert a boltokban nem csak luxustermékeket, hanem máshol hozzáférhetetlen alapvető javakat is árultak.

Sorban állás

Castro döntése egyelőre nem érintette az élelmiszereket dollárért árusító boltokat, ezek előtt máris hatalmas sorok alakultak ki. Azt ugyanis nem tudni, hogy ezek a boltok meddig tarthatnak nyitva.

A BBC jelentése szerint a kubaiak hitetlenkedve olvasták a "további értesítésig zárva" feliratokat az elektronikus berendezéseket árusító boltokon. A luxustermékek kubai áruházakban beszerezhetetlenek, a pesoért árusító boltok kínálatára a klasszikus szocialista hiánygazdálkodás a jellemző.

Durvulhat

A kubai vezetés nem adott bővebb magyarázatot a boltok bezárására, ezek egyetlen oka a készletek a szankciók várható szigorítása előtti felhalmozása lehet. A kubai emigránsok szerint a lépés azonban aggasztó. Véleményük szerint a kubai vezetés az amerikai szankciófenyegetéseket egyfajta ostromállapot jeleként próbálja kommunikálni, így akár még további szigorítások is várhatóak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft