Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Castro nem ragaszkodik az elnökséghez

2007.12.18. 06:31
Fidel Castro nem áll a vezetők új generációjának útjába, derült ki a 81 éves kubai vezető leveléből, amit hétfőn olvastak fel a kubai televízióban. Castro 2006 nyarán műtétje miatt ideiglenesen átadta az ország vezetését öccsének, és azóta nem lehet tudni, hogy visszaveszi-e a hatalomat.

Fidel Castro hétfő este a kubai televízióban beolvasott levelében utalást tett arra, előfordulhat, hogy nem tér már vissza a szigetország élére. "Elemi kötelességem, hogy ne ragaszkodjam pozíciókhoz, még kevésbé, hogy a fiatalabbak útjába álljak" - írta üzenetében a kubai vezető.

Fidel Castro tapasztalatainak és ötleteinek átadását nevezte alapfeladatának a kubai televízióban felolvasott levelében. Ez az első utalás arra, hogy az 1959 óta hatalmon lévő Castro esetleg lemondhat elnöki címéről.

Fidel Castro 1999. december 3-án

A 81 éves politikus 47 éven át irányította Kubát, 1959-től 1976-ig kormányfőként, majd az államtanács elnökeként. 2006 júliusában súlyos bélműtétje után átruházta a hatalmat öccsére, a nála öt évvel fiatalabb Raúlra.

Castrót azóta nem lehetett nyilvánosság előtt látni, és csak néhány videofelvétel és fénykép jelent meg az állítólag jól gyógyuló kubai vezetőről. Állapotát titokként kezelik, azt azonban eddig sem lehetett teljesen kizárni, hogy még visszatér a kommunista szigetország élére.

A kubai nemzetgyűlés jövő márciusban, az államtanács tagjai kinevezésének jóváhagyásakor adhatja áldását hivatalosan a legfőbb állami vezető esetleges nyugdíjba vonulására.