Klaudia
-4 °C
2 °C

Magyarok is részt vettek Ceausescu megbukásában?

2004.02.26. 07:58
Több európai nagyvárosban, köztük Budapesten is működött olyan kiképzőtábor, ahol a Ceausescu-rezsimmel szemben álló személyeket készítettek fel - állította Gheorge Ratiu, a román titkosszolgálat egykori embere, egy az Arte televízióban bemutatott dokumentumfilmben. A riportfilm szerint a romániai forradalom kirobbantásában szerepet játszottak a külföldi titkosszolgálatok is.
A rendező Suzanne Brandstatter a riportfilm teljes szövegét eljuttatta a Népszabadságnak. A lap azt állítja, hogy Brandstatter megszólaltatta Németh Miklós akkori magyar miniszterelnököt is, aki a kiképzőtáborokra utalva úgy nyilatkozott: "A németek, az amerikaiak és mások is részt vettek ebben a folyamatban. Tudtunk erről és kivettük a részünket belőle." Megemlíti, hogy a magyar fél fegyverek szállításáról tárgyalt a hadsereg rezsimmel szemben álló tisztjeivel. Nem derül azonban ki, hogy a románok éltek-e az ajánlattal.

Nem a CIA irányította a táborokat

A filmben megszólal a román államfő, Ion Iliescu és a CIA Kelet-Európával foglalkozó ügyosztályának vezetője is, aki kétli, hogy a kiképzőtáborok a CIA irányítása alatt álltak volna. A film kiemeli a külföldi média szerepét a forradalmi hangulat gerjesztésében. Ilyen volt Tőkés László többszöri nyilatkozata a Szabad Európa Rádióban. Tőkés megemlíti, hogy találkozott amerikai diplomatákkal is a forradalmi napokat megelőzően. A film nem állítja, hogy a forradalmat a titkosszolgálatok "csinálták".

Hiányoznak a bizonyítékok

Az Arte televízió szerda este sugárzott riportja kétségtelenül jól időzítve, az iraki diktátor bukásához viszonylag közeli időben elevenített fel egy már-már elfelejtett történelmi epizódot, nagy szenzációval azonban nem szolgált. Az, hogy számos ország titkosszolgálata "dolgozott" Ceausescu megbuktatásán, eléggé közismert tény, s noha a riportfilm megpróbálta kiugratni a magyar szervek különös érintettségét a román diktátor megdöntésében, a bizonyítékokkal adós maradt. Az például, hogy Victor Stanculescu későbbi védelmi miniszter honfitársai előtt nem beszélt magyarul, noha jól tudott, semmiképpen nem bizonyítja, hogy Budapest ügynöke lett volna - írja a Népszabadság.