Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ellenzékiekre támadtak Castro hívei

2005.07.14. 09:35
Erőszakkal vetettek véget pár tucat ellenzéki kubai emlékgyűlésének a Castro-párti munkásbrigádok. A tömegverekedésben senki sem sérült meg súlyosan.

Kétszáz kormánypárti tüntető támadt ellenzéki tiltakozók kis csoportjára Havannában, jelentette a BBC. A tiltakozók negyven kubai 1994-es halálára emlékeztek. Az áldozatok barkácsolt hajóikkal Floridába próbáltak átszökni, de a tengerbe vesztek. A szerdán tüntetők fehér virágokat dobtak a tengerbe az elhunytak emlékére.

"Igazságot! Szabadságot!" - követelték az ellenzékiek, akiket hamar körbevettek a kormánypártiak, írja a BBC. "Fidel! Fidel! Az utca Fidelé" - skandálták válaszul a brigádok.

A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a tiltakozókra a Castróhoz hűséges munkásbrigádok tagjai támadtak. A verekedésben senki sem sérült meg súlyosabban.

Ebben az évben már másodszor csaptak össze ellenzéki tüntetők a diktatúra híveivel. Márciusban Castro-rajongó nők támadtak az Asszonyok fehérben nevű szervezet tiltakozóira, akik bebörtönzött férjeik szabadon bocsátását követelték.