Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem tudják bizonyítani Bush protekcióját

2004.09.20. 21:55
A CBS nem tudja eredeti iratokkal alátámasztani, hogy az amerikai elnök kivételezett helyzetben volt a Nemzeti Gárdánál teljesített szolgálata idején a hetvenes években. Bush néhai felettesének titkárnője szerint sem valódiak az iratok, bár a kivételezettek aktája létezett, az alezredes halálát követően eltűnt.
A CBS közölte: a Nemzeti Gárda nyugalmazott alezredese Bill Burkett írásos nyilatkozatban ismerte el, hogy félrevezette a CBS News producerét, amikor "hamisan állította be a dokumentumok eredetét, hogy igéretének megfelelően titokban tartsa a pontos forrását".

Megbánták

A CBS News elnöke Andrew Heyward közleményben jelezte, hogy az adó valódinak vélte a dokumentumokat, de a további tényfeltárás kiderítette, hogy nem tudja valódiságukat igazolni.

"A CBS News nem tudja bizonyítani a dokumentumok valódíságát, pedig ez az egyedül elfogadható újságírói norma, ha közöljük egy beszámolóban. Nem lett volna szabad felhasználnunk a dokumentumokat. Hiba volt, amelyet mélységesen bánunk."

Heyward közölte a beszámolók készítésével és közlésével kapcsolatosan független vizsgálatot indítanak, amelynek eredményeit nyilvánosságra hozzák.

Iratok voltak

A CBS News műsorából az derült ki, hogy Bush néhai gárdabeli parancsnoka Jerry B. Killian hagyatékából olyan dokumentumokhoz jutottak, amelyek szerint az alezredes kihágások elsímításával és egyéb módon segítette a későbi elnököt.

Miután kitudódott, hogy a dokumentumok személyi számítógéppel készültek, a CBS által felkért szakértők is kizárták, hogy a 70-es években használatos írógéppel készültek.

Killian egykori titkárnője, a 86 esztendős Mariah Carr Knox a Dallas Morning Newsnak azt mondta, hogy ő nem gépelt ilyen dokumentumot, pedig az az ő dolga lett volna. Knox közölte: szerinte a dokumentumok nem igaziak, de amúgy tükrözik Killian Bush-sal kapcsolatos nézeteit. Szerinte ugyanis az alezredes bizonyos a "fedezendő" személyekről külön aktát vezetett, amelyet asztala zárható alsó fiókjában tartott. Knox nem tudta mi lett ezekkel az iratokkal Killian halála után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!