Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tudják bizonyítani Bush protekcióját

2004.09.20. 21:55
A CBS nem tudja eredeti iratokkal alátámasztani, hogy az amerikai elnök kivételezett helyzetben volt a Nemzeti Gárdánál teljesített szolgálata idején a hetvenes években. Bush néhai felettesének titkárnője szerint sem valódiak az iratok, bár a kivételezettek aktája létezett, az alezredes halálát követően eltűnt.
A CBS közölte: a Nemzeti Gárda nyugalmazott alezredese Bill Burkett írásos nyilatkozatban ismerte el, hogy félrevezette a CBS News producerét, amikor "hamisan állította be a dokumentumok eredetét, hogy igéretének megfelelően titokban tartsa a pontos forrását".

Megbánták

A CBS News elnöke Andrew Heyward közleményben jelezte, hogy az adó valódinak vélte a dokumentumokat, de a további tényfeltárás kiderítette, hogy nem tudja valódiságukat igazolni.

"A CBS News nem tudja bizonyítani a dokumentumok valódíságát, pedig ez az egyedül elfogadható újságírói norma, ha közöljük egy beszámolóban. Nem lett volna szabad felhasználnunk a dokumentumokat. Hiba volt, amelyet mélységesen bánunk."

Heyward közölte a beszámolók készítésével és közlésével kapcsolatosan független vizsgálatot indítanak, amelynek eredményeit nyilvánosságra hozzák.

Iratok voltak

A CBS News műsorából az derült ki, hogy Bush néhai gárdabeli parancsnoka Jerry B. Killian hagyatékából olyan dokumentumokhoz jutottak, amelyek szerint az alezredes kihágások elsímításával és egyéb módon segítette a későbi elnököt.

Miután kitudódott, hogy a dokumentumok személyi számítógéppel készültek, a CBS által felkért szakértők is kizárták, hogy a 70-es években használatos írógéppel készültek.

Killian egykori titkárnője, a 86 esztendős Mariah Carr Knox a Dallas Morning Newsnak azt mondta, hogy ő nem gépelt ilyen dokumentumot, pedig az az ő dolga lett volna. Knox közölte: szerinte a dokumentumok nem igaziak, de amúgy tükrözik Killian Bush-sal kapcsolatos nézeteit. Szerinte ugyanis az alezredes bizonyos a "fedezendő" személyekről külön aktát vezetett, amelyet asztala zárható alsó fiókjában tartott. Knox nem tudta mi lett ezekkel az iratokkal Killian halála után.