Géza
-12 °C
-4 °C

Életfogytiglani börtön egy al-Kaida-terroristának

2006.11.07. 15:20
Dhiren Barot még a szeptember 11-i merényleteknél is pusztítóbb támadásra készült. Terveit 2000-ben kezdte kidolgozni, pénzt 2004-ben szerzett volna hozzá, de elkapták.

"Piszkos bombával", azaz radioaktív hulladékot szétszóró pokolgéppel készült merényletet elkövetni London több forgalmas pontján Dhiren Barot, írja a BBC. A muzulmán vallású londoni férfi egy, a Heathrow reptérre tartó gyorsvonatot akart felrobbantani, ezzel egyidejűleg London West End negyedében luxushoteleket robbantott volna fel.

A londoni merényletekkel párhuzamosan Washingtonban, New Yorkban és Newarkban is robbantott volna. Részletes tervei szerint a pusztítás a 2001. szeptember 11-i merényletekhez lett volna hasonló, írja a Guardian. "Az iszlám ellenségeinek újabb fekete napja és a muzulmánok nagy diadala" - jellemezte vázlataiban a várható hatásokat.

Az utolsó pillanatban bukott le

Barot a kész terveivel már Pakisztánba készült, hogy az al-Kaidától szerezzen anyagi támogatást a tervéhez, amikor lebukott.

Barot részletes beismerő vallomást tett a bíróságon. Ebben elismerte szerepét a tervezett londoni merényletekben, illetve a Nemzetközi Valutaalap washingtoni, a Citigroup és a New York-i Részvénytőzsde New York-i, valamint a Prudential pénzügyi csoport newarki székhelyének felrobbantására szőtt összeesküvésben, jelentette a BBC.

Gyilkolni akart

A nyomozók szerint Barot eredetileg még a szeptember 11-i terrortámadások előtt dolgozta ki tervét, akkor még csak amerikai célpontok ellen. Később ezt dolgozta át brit célpontokra is. A 2000-ben készült terveket azonban végül 2004-ig jegelte, ekkor indult volna Pakisztánba pénzért.

Az eljáró ügyész szerint Barot célja "ártatlan emberek százainak, ha nem ezreinek lemészárlása volt", így a vádalkú ellenére is életfogytiglani börtönbüntetést indítványozott. A bíróság jogosnak találta a kérést, Barotot életfogytiglanra ítélték.