Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Evakuálják a franciákat Elefántcsontpartról

2004.11.10. 12:44
Kimenekíti a francia állampolgárokat Elefántcsontpartról a francia hadsereg. Bár az országban egy hete súlyos franciaellenes zavargások vannak, nem minden francia polgár fér majd fel a repülőkre.
Megkezdte a francia állampolgárok kimenekítését Elefántcsontpartról az ott békemissziót teljesítő francia hadsereg, jelentette a BBC. Az ország francia közösségét az elmúlt napokban több támadás is érte, miután Laurent Gbagbo elnök felhergelt hívei rajtuk kívántak bosszút állni azután, hogy a francia hadsereg megsemmisítette az elefántcsontparti légierőt.

A francia békefenntartók azután semmisítették meg a hat gépből álló flottát, hogy az nyolc francia katonát megölve bombatámadást intézett a békefenntartók bázisa ellen.

Az evakuálás "önkéntes", mondta el a BBC-nek Francois Guenon, a francia nagykövetség szóvivője. Mint mondta, az összes franciát nem lehetne kimenekíteni az országból, mivel nagyon sokan élnek Elefántcsontparton. Az első, kétszázhetven utast szállító francia katonai gép szerda reggel hagyhatja el Abidjant.

A franciák vasárnapi reptéri akcióját követően kedden voltak a legnagyobb tüntetések. A helyiek vádjai szerint a békefenntartók több tüntetőt megölve tüzet nyitottak a tízezernél is több tiltakozóra. A francia hadsereg szerint azonban a békefenntartók visszavonulását fedező elefántcsontparti haderő lőtt a tömegbe.