Schäuble feladta

2000.02.16. 23:29
Lemondott a német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke a párt illegális pénzeivel kapcsolatosan kitört botrány miatt. Wolfgang Schäuble úgy nyilatkozott, hogy nem vállalná a jelöltséget a párt pártelnöki és főtitkári posztjaira. A lemondott pártelnököt kemény kritikák érték a párt körül kirobbant botrány kezelése kapcsán, amely miatt Helmut Kohl korábbi kancellár is lemondani kényszerült. Scäuble azzal indokolta lemondását, hogy a CDU történetének legmélyebb válságát volt kénytelen megélni, és személyes felelőssége, hogy lehetővé tegye a pártnak, hogy tiszta lapot nyisson, és ezzel visszaszerezze a szavazók bizalmát. A CDU eddig egyedülálló módon negyven millió márka kártérítést volt köteles fizetni az államnak, amiért nem tudott elszámolni az 1998-as választási költségvetésével.

Hogy ki követi Schäuble-t a pártelnöki székben, még kérdéses. Mindenek előtt Angela Merkel neve merült föl ezzel a poszttal kapcsolatban, de versenybe léphet a posztért Jürgen Rüttgers, a frakció alelnöke és Volker Rühe, a párt alelnöke is. Az uniópártok (CDU és CSU) közös Bundestag-frakciójának élére Friedrich Merz, az eddigi alelnök kerülne. Schäuble a sajtóértekezleten kijelentette: 'Az újrakezdés lehetővé tétele és elindítása érdekében kedden azt javasoltam az uniópártok parlamenti frakciójának, hogy ne május végén, hanem előbb kerítsünk sort a parlamenti képviselőcsoport vezetőségének megújítására. Az újrakezdést én magam úgy szolgálhatom a legjobban, ha nem jelöltetem magam újból a frakcióelnök posztjára'.

Háttér:
A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy hónapon belül köteles 41,3 millió márkát befizetni a szövetségi államkasszába. Bundestag elnöke azzal indokolta döntését, hogy az uniópárt által elkövetett szabálytalanságok következtében hibás volt az 1998-as pénzügyi évről a parlamentnek benyújtott CDU-beszámoló. 'Mérlegelésnek vagy méltányossági szempontok figyelembevételének ebben az esetben nincs helye' - jelentette ki Wolfgang Thierse.
Fenti elhatározásából fakadó következménynek nevezte az uniópárti politikus, hogy az áprilisban esedékes pártkongresszuson nem indul a CDU elnöki tisztségéért. A személyi döntéséből adódó következményekről, a kongresszusig hátralévő időszak teendőiről és előkészületeiről a CDU elnöksége csütörtök estére egybehívott ülésén fog határozni - tette hozzá.

Gerhard Schröder Schäuble visszalépését tragikusnak nevezte. A szövetségi kancellár szavai szerint Schäuble tette ' nem minden tragédia nélkül való, de szükséges lépés'.  • Tippek
  • Lakáshitel