Ágnes
-1 °C
2 °C

Letartóztatták Arkan özvegyét

2003.03.17. 23:01
Eddig négyszáz embert tartóztattak le Zoran Djindjic, szerbiai miniszterelnök meggyilkolásával összefüggésben. A zimonyi klán három vezetőjét továbbra is keresik a rendőrök. A hétfő szenzációját az okozta, hogy a rendőrség letartóztatta a három évvel ezelőtt meggyilkolt háborús bűnös Arkan özvegyét, aki mellesleg Szerbia egyik legünnepeltebb popcsillaga.
Letartóztatták a három évvel ezelőtt meggyilkolt Zeljko Raznatovic Arkan özvegyét, a popsztár Cecát. A belgrádi Beta hírügynökség a "rendőrséghez közel álló" forrásokból származó értesülése szerint terepruhás rendőrök, állig felfegyverzett csendőrök vették körül a főváros elit negyedében található villát, majd nagy, olajzöld ládákat, páncélingeket és fegyvereket hordtak ki onnan.

Közeli kapcsolatban voltak

Több szerbiai forrás egybehangzóan állítják: Cecát azért tartóztatták le, mert a zimonyi klán három legbefolyásosabb tagjával, a még mindig szökésben lévő Milorad Lukovic Legijával, Dusan Spasojevic Siptarral és Dejan Milenkovic Bagzival "közeli kapcsolatot" tartott fenn.

A kilencvenes évek első felében, a délszláv háborúk idején Bagzi a néhai Arkan vezette Tigrisek nevű félkatonai alakulatban szolgált, míg Legija az állambiztonsági szolgálat hírhedt kommandós egységének, az úgynevezett vörös sapkás osztagnak volt a parancsnoka. A Beta értesülése szerint Legija a kormányfő elleni merényletet megelőző napokban többször is vendégeskedett az özvegy házában.

Napok kérdése

A feltételezett terroristák elleni hajsza változatlan intenzitással folytatódik. Cedomir Jovanovic, a Szerbiai Demokrata Párt egyik alelnöke úgy nyilatkozott, hogy eddig négyszáz személyt tartóztattak le a merénylettel összefüggésben. Az akciónak annyi haszna már volt, hogy számos, eddig felderítetlen bűnügyre fény derült, így arra is, hogy az ország titkosszolgálatának tagjai között többen kapcsolatban álltak az alvilággal. Jovanovic szerint "napok kérdése", hogy mikor kerül rács mögé Legija, Siptar és Bagzi.

A hajsza keretében bezárták az Identitet című hetilap szerkesztőségét, és a rendkívüli állapot idejére beszüntették működését. A vád szerint az újságot a zimonyi klán pénzelte. A merénylettel összefüggésben legutóbb Újvidéken vettek őrizetbe tizennyolc embert.