Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Az idei kereskedelem javuló tendenciákat mutat

2000.11.15. 14:13
Egynapos kormányfői találkozóra Varsóba utazott szerdán a magyar miniszterelnök, aki részt vesz a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) tagországainak miniszterelnöki találkozóján. A kilencvenes évek elején alapított kereskedelmi megállapodás célja a tagországok piacainak teljes liberalizálása.
A miniszterelnök az útra magával vitte Szabadi Bélát, a földművelésügyi tárca politikai államtitkárát és Bába Ivánt is, aki a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Az előzetes program szerint a magyar, a bolgár, a cseh, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén miniszterelnök plenáris megbeszélést folytat, majd Jerzy Buzek lengyel kormányfő ebéden látja vendégül a delegációvezetőket.

Az 1994 óta évente megrendezett kormányfői szintű találkozón a résztvevők várhatóan áttekintik a CEFTA elmúlt évi fejlődését, aktuális kérdéseit, a felvetődött problémákat. A miniszterelnökök a konferencia végén közös közleményt írnak alá. A tavalyi kedvezőtlen tendenciák után az idei év első kilenc hónapjának adatai azt mutatják, hogy az iparitermék-szállítások jelentős bővülésének köszönhetően a CEFTA-országokba irányuló magyar kivitel számottevő, 17 százalékos növekedést ért el. Ezen belül az agrárkivitel 7 százalékkal emelkedett.

A tagok szabad piacot akarnak

Az egyezményt aláíró tagországok azt vállalták, hogy a szükséges jogi lépések megtételével és a nemzeti kereskedelmi szabályok harmonizálásával fokozatosan megteremtik a térségben a szabadkereskedelem feltételrendszerét. A tagok várakozásai szerint 2001. január 1-jétől a CEFTA-országok között az ipari termékek forgalma már szabadkereskedelmi feltételekkel valósulhat meg.

A szervezet
A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA) 1992. december 21-én Krakkóban írták alá Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország külgazdaságért felelős miniszterei. Szlovénia 1996. január 1-jétől, Románia 1997. július 1-jétől, Bulgária pedig 1999. január 1-jétől csatlakozott a Megállapodáshoz. A CEFTA célkitűzése a kölcsönös kereskedelem liberalizálása, s ezáltal a gazdasági együttműködés fejlődésének elősegítése volt. Ennek érdekében a felek fokozatosan megszűntetik az ipari termékek kereskedelmében a vámokat, az azokkal egyenértékű terheket és a vámon kívüli kereskedelmi akadályokat.
A megállapodásban résztvevő tagállamok számára a szervezet kereskedelmi szabályai írják elő a mezőgazdasági és az ipari áruk nemzetközi forgalmának menetét. A tagok azonban indokolt esetben nemzeti gazdaságuk védelmére hozhatnak úgy nevezett piacvédelmi intézkedéseket. Ilyet utoljára Lengyelország tett, amikor bojkottálta a magyar és a szlovák búzaimport fogadását, sőt, az országba beérkezett vagonok tartalmát a sínekre öntötte.

A szerdai találkozón a miniszterelnöki kézfogások előtt érdemi tárgyalások is lesznek, hiszen a tagországok delegált szakemberei várhatóan megvitatják egymás piacvédelmi intézkedéseinek jogosságát. Azt ugyanis, ha egy ország a CEFTA rendelkezései és kereskedelmi szabályai ellenére bezárja a nemzetközi csűröket, komoly indokokkal kell igazolni.