Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Belgrád durcás Ceku szabadon engedése miatt

2004.03.02. 10:15
Tiltakozik Agim Ceku szabadon bocsátása miatt a belgrádi külügyminisztérium. A koszovói albán gerillavezér ellen egy olyan szerb bíróság adott ki körözést, amelyik nem rendelkezik joghatósággal Koszovó felett. Az ügyben már az ENSZ, az EU és az Interpol is egyeztet.
Hivatalos magyarázatot vár Szerbia-Montenegró Magyarország belgrádi nagykövetétől Agim Ceku szabadon bocsátása miatt. A Koszovói Védelmi Hadtest volt vezetőjét népirtással és terrorizmussal vádolja egy szerbiai bíróság.

Ha horvát, nem szerb

A nisi bírósághoz tartozó pristinai körzeti bíróság 2002 júniusában egy jugoszláv állampolgár ellen adta ki körözését - Ceku Ferihegyen azonban horvát útlevelével igazolta magát. Az albán férfi 1999-ig a horvát hadsereg tábornoka is volt. A magyar hatóságok Garamvölgyi László rendőrszóvivő szerint "jóhiszeműen jártak el", amikor szabadon engedték a horvát állampolgárságú férfit, mivel nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy a keresett személyről van szó - írja a Magyar Hírlap.

Horvátország még a szerbekkel folytatott háború idején alakította ki állampolgársági gyakorlatát, melyben a szerb fél tájékoztatása nélkül adott kettős állampolgárságot jugoszláv állampolgároknak.

Vitatott helyzet

Ceku ügyében a koszovói ENSZ-hatóság (UNMIK) vezetője személyesen járt közben Kovács László külügyminiszternél, legalábbis az UNMIK szóvivője szerint - írja a Magyar Hírlap. Tóth Tamás, a külügyminisztérium szóvivője az Index megkeresésére hétfőn tisztán rendőrségi ügynek minősítette az esetet, mint mondta, a külügy nem volt érintett.

Az albán gerillavezérek elleni szerb közözésekkel más problémák is vannak. Az UNMIK az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244. sz. határozata értelmében nem ismeri el a belgrádi joghatóságot a nemzetközi ellenőrzésű tartomány felett. Az UNMIK a több hasonló vitatott ügy miatt - mint amilyen Hasim Thaqi tavalyi ferihegyi feltartóztatása is volt - egyeztetést kezdett az ENSZ-szel, az Európai Bizottsággal és az Interpollal is.