Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Szabadon engedték a népirtással vádolt gerillavezért

2004.03.01. 10:28
Nem tudták azonosítani, ezért szabadon engedték Agim Ceku albán gerillavezért a magyar hatóságok. A szerbek által népirtással és terrorizmussal vádolt egykori horvát tábornok a mai napig horvát állampolgár, a határőrség szerint így nem lehet azonos a körözött személlyel.
Feltartóztattak, majd azonosítás hiányában elengedtek egy népirtással vádolt koszovói albán gerillavezért Ferihegyen. Agim Ceku ellen 2002-ben adtak ki körözést a szerb hatóságok a koszovói szerbek terhére elkövetett népirtás és terrorizmus vádjával.

Nem lehetett azonosítani

A magyar határőrök vasárnap tartóztatták fel az érvényes horvát útlevéllel utazó Cekut. A magyar hatóságok megkeresésére a budapesti horvát nagykövetség igazolta Ceku személyazonosságát. Mivel horvát állampolgár, nem lehet azonos a körözött gerillavezerrel, ezért a határőrök továbbengedték Cekut - mondta el az Indexnek Orodán Sándor, a határőrség szóvivője.

Ceku, aki öt évvel ezelőtt a Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) vezérkari főnöke volt, régóta horvát állampolgár, 1999-ig a horvát hadsereg tábornoka volt - ez némileg tompítja a magyar hatóságok érveit.

Különleges helyzet

A szerb hatóságok koszovói albánok ellen kiadott körözéseivel korábban is voltak problémák - ez az egykor Szerbiához tartozó, az 1999-es válság óta nemzetközi fennhatóság alatt álló tartomány különleges helyzete miatt fordulhat elő. 2003 június 30-án Hasim Thaqit, a Koszovói Demokrata Párt elnökét tartóztatták fel, majd engedték szabadon Ferihegyen.

A koszovói albán lázadók egykori vezére ellen szintén népirtás miatt adtak ki nemzetközi körözést a szerb hatóságok. Thaqi ugyanakkor diplomata-útlevelet kapott a koszovói ENSZ-hatóságoktól - írja a Népszabadság.