Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Egyre kevesebb a bombázható célpont Afganisztánban

2001.10.09. 14:54
Az Afganisztánban bevetett amerikai bombázók célpontjai kezdenek erőteljesen fogyatkozni, a gépek gyakran felhasználatlan munícióval térnek vissza az Arab-tengeren állomásozó anyahajókra - közölte kedden az Enterprise repülőgép-anyahajó kapitánya. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az Afganisztán elleni légitámadások után a hét végén újabb szárazföldi csapatokat küld a térségbe.
Az éjszakai bombázásokban az amerikai légierő gépei földi támaszpontokon veszteglő afgán repülőket bombáztak, de ezek a célpontok meglehetősen korlátozottak - mondta a kapitány, akinek nevét a védelmi minisztérium biztonsági intézkedései miatt nem közölhette az AP hírügynökség. Az Enterprise anyahajó fedélzetén hetven F-14-es, illetve F-18-as harcigép vár bevetésre.

Amerikai fölény a levegőben

Az afganisztáni katonai csapás a tervek szerint rövid, de hatásos lesz - vélte a hajó 7500 fős katonai erejének szintén név nélkül nyilatkozó parancsnoka. "Elégedett vagyok, hogy a légtérben fölényben vagyunk, de addig nem nyugszom meg, amíg teljes uralmat nem veszünk a át a levegőben" - mondta a parancsnok.

A védelmi minisztérium Washingtonban bejelentette, hogy a hétfői támadásban öt nagy hatósugarú bombázórepülőgépet (két B-2-es és három B-1B-s gépet) vetettek be. Ezenkívül tíz, repülőgép-anyahajókról indított vadászgép és húsz harcigép támadta az afganisztáni katonai célpontokat és légvédelmi állásokat. Az akciót két hadihajó és egy Tomahawk cirkálórakétákat kilövő tengeralattjáró kísérte.

Esélytelen a tálib légvédelem?

A pilóták arról számoltak be, hogy az akció szinte csak a földi célpontok bombázásában merül ki, hiszen a tálibok elavult szovjet gépeikkel meg sem kíséreltek felszállni. A pilótáknak egyébként a hivatalos tájékoztatás szerint minden bombázás előtt jelezniük kell rádión, hogy milyen célpontra támadnak, hogy az irányítók minden nem kívánt károkozást, vérontást el tudjanak kerülni. Tapasztalataik szerint a tálib légvédelem föld-levegő rakétákkal próbálja hatástalanítani hadműveletüket, de egy esetben sem értek célt.

Szárazföldi csapatokat küldenek a térségbe

A hét végén - mikor az amerikai légicsapás intenzítása Afganisztán ellen alábbhagy - a Pentagon szárazföldi csapatokat küld Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre - tájékoztatta egy névtelensége burkolózó védelmi tisztségviselő a The Washington Post-ot.

Bővebben: Szárazföldi csapatokat küld Amerika Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre