Szilárda
-4 °C
3 °C

Fico hősöknek nevezte a csernovai áldozatokat

2007.10.28. 17:19
Szlovákiában egy 100 évvel ezelőtti csendőrsortűz áldozataira emlékeztek a ma már Zsolnához tartozó Csernován. Fico szlovákként elesett hősöknek nevezte a szepesi megyéspüspök által lelövetett embereket.

A csernovai csendőrsortűz 100. évfordulóján a magyarokat bíráló memorandumot fogadtak el. A ma már Zsolnával egybeépült Csernován a hívők 1907-ben azt követelték, hogy templomukat a falujuk szülöttje, Hlinka szentelje fel, de a szepesi megyéspüspök ezt megtiltotta és az emberek közé lövetett, amit a szlovák politika egyértelműen a magyar elnyomók bűneként ró fel, jóllehet, több szlovák történész is kimutatta, hogy a csendőrök ugyan magyar vezényszóra cselekedtek, de többségük helyi, liptói szlovák volt.

Aki békét akar, tartsa be a békeszerződéseket. Aki barátságot akar, viselkedjen barátságosan - áll a századik évfordulóra emlékező ünnepség részvevőinek memorandumában. A szombat este elfogadott, de csak vasárnap közzétett memorandumban "bűneik megbánására, sajnálkozásra, bocsánatkérésre és kártérítésre" szólítják fel a magyarokat és kinyilvánítják, hogy ha ez megtörténik, készek a múlt lezárására és az új, békés baráti kapcsolatok megnyitására.

Magyarország gaztettei

A minden szlovák állampolgár nevében, a jelenlevők kézfelemelésével elfogadott állásfoglalásnak nincs név szerinti aláírója, semmiféle intézményt sem jelöl meg, de elemzők szerint szlovák nacionalista erők állhatnak mögötte. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a memorandum elfogadásakor, a késő esti órában hányan voltak még jelen az emlékünnepségen.

"A szlovák patrióták lebecsülése, üldöztetése, bebörtönzése, gyakori lemészárlása, a szlovák iskolák bezárása, vagy a Szlovákia elleni 1919-es, 1938-as, 1939-es, 1944-es és 1968-as katonai agresszió ténye tipikus módon jellemzi a Magyarországot soha meg nem támadó szlovákokkal szembeni magyar bánásmódot" - állítják a memorandum szerzői a szlovák hírügynökség, a SITA beszámolója szerint. "Magyarországot az igazságosság nevében joggal ítélték el a béke és az emberiesség elleni elévülhetetlen gaztetteiért" - utal a memorandum a trianoni békediktátumra.

Hősök

Bizonytalan, hogy a memorandum megszavazásakor a helyszínen volt-e még az emléknap fölött védnökséget vállaló Ivan Gasparovic államfő, vagy az oda csak az esti órában érkező Robert Fico miniszterelnök. Fico szónoklatában az elnyomott nemzet áldozatainak, szlovákként elesett hősöknek nevezte az egykori csendőrsortűz tizenöt csernovai áldozatát.

Az akkori idők ellentmondásos pap-politikusáról, Andrej Hlinkáról a kormányfő azt mondta, hogy személye "megihlette a szlovákokat." (Hlinka nacionalista és a szélsőségesen klerikális eszméibe később fasiszta elemek is vegyültek - írja az MTI.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!