Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Kisgép csapódott egy floridai felhőkarcolóba

2002.01.06. 09:36
Cessna típusú kisgépével repült neki egy tizenöt éves fiú a Bank of America irodaépületének a floridai Tampában. Az FBI úgy véli, az eset nem terrorakció.
A floridai Tampában szombat délután felhőkarcolónak ütközött egy Cessna - adta hírül a BBC. A kisgépet egy tizenöt éves fiú vezette, aki a becsapódáskor életét vesztette. Rajta kívül senki nem sérült meg.

Az amerikai szövetségi légifelügyelet közlése szerint az ütközés során a Bank of America negyvenegy emeletes helyi irodaházának huszonharmadik és huszonnegyedik emelete sérült meg. A helyi tűzoltóság szerint az épületben szerkezeti sérülés nem következett be és bár a roncsból szivárgott az üzemanyag tűz nem keletkezett.

Nem terrorakció volt

becsapodasBár az eset háttere egyelőre még nem tisztázott minden részletében, az FBI illetékesei szerint nincs arra utaló jel, hogy terrorista merénylet történt volna. Ezt a kijelentést nem sokkal később Scott McCellan, a Fehér Ház szóvivője is megerősítette.

A gimnazista fiú engedély nélkül szállt fel Tampa közelében, St. Petersburg város Clearwater nemzetközi repülőteréről. A floridai parti őrség helikopterei nem sokkal később a Cessna 172-es nyomába eredtek. Leszállásra buzdító jeleikre a kisgép pilótája nem reagált, aki - szemtanúk beszámolói szerint - anélkül száguldott bele a toronyba, hogy megpróbálta volna kikerülni azt.

Az amerikai légierő miami-i légibázisáról indított két F-15-ös másodpercekkel a becsapódás után érkezett a helyszínre.

Egyszer fenn

A CNN értesülései szerint a fiatalember két éve tanult repülni és csak felszállás előtti ellenőrzést végezhette volna el, egyedül nem szállhatott volna repülőgépbe. A balesetet megelőzően édesanyjával és nagyanyjával tartózkodott a repülőtéren, amikor váratlanul beült a Cessnába és felszállt.

Nagyjából egy időben a floridai esettel két másik kisgép is lezuhant az Egyesült Államokban - adta hírül a BBC. Egy egymotoros kisgép a Colorado állambeli Boulder közelében, míg egy másik Los Angeles külvárosában. Az FBI ezeknél a szerencsétlenségeknél is kizárja a terrorakció lehetőségét.