Auguszta
-4 °C
2 °C

Harminc halott az iraki helikopterbalesetben

2005.01.26. 15:08
Lezuhant egy amerikai szállítóhelikopter Irak nyugati részén, a fedélzeten tartózkodó legalább harminc ember életét vesztette. A hadsereg egyelőre nem közölt részleteket, a CBS értesülései szerint amerikai tengerészgyalogosok az áldozatok.

Legalább harminc tengerészgyalogos vesztette életét Irakban helikopterbalesetben, jelentette a Bloomberg a CBS televízió híradójára hivatkozva. A Reuters és az AP jelentései harmincegy amerikai halottról szólnak.

Támadás vagy baleset

A nevük elhallgatását kérő katonai forrásokra hivatkozó CBS-jelentés szerint egy szállítóhelikopter zuhant le al-Rutbánál, Bagdadtól 220 kilométerre nyugatra.

Az AP a Pentagonból származó értesülései szerint egy CH-53 Sea Stallion típusú helikopter zuhant le. A gép harminchét személy szállítására alkalmas. Az AP-nek nyilatkozó tisztviselők nem tettek említést az utasok számáról és nemzetiségéről.

A gép fedélzetén tartózkodók kivétel nélkül életüket vesztették, jelentette a Bloomberg. A katonaság egyelőre nem tudja, hogy a helikoptert lázadók lőtték le, vagy baleset történt. Az amerikai hadsereg az iraki háború kezdete óta harminchárom helikoptert vesztett, ezek közül legalább húszat a lázadók lőttek le.

A legnagyobb veszteség

Ha beigazolódik, hogy a balesetben amerikai katonák vesztették életüket, a tengerészgyalogság a legnagyobb egy napra eső veszteségét szenvedheti el. Az eddigi legsúlyosabb veszteség még a háború alatt, 2003 március 23-án érte a hadsereget, aznap huszonhat amerikai katona vesztette életét a harci cselekményekben.