Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína rakétáitól retteg Amerika

2007.05.25. 12:38
Tengerészete felfejlesztése után most nukleáris csapásmérő kapacitásai bővítésén dolgozik Kína, derül ki a Pentagon készülő éves jelentéséből. Az amerikaiakat leginkább az aggasztja, hogy Kína nehezen felderíthető atomrakétákat állít rendszerbe. Az eddig csak korlátozott megtorlásra képes ország egyre rugalmasabb csapásmérő erővel rendelkezik.

Jópár éve téma már Washingtonban a kínai hadsereg rohamtempójú modernizálása, de a Pentagon 2007-es összegző jelentése egyenesen drámai képet fest majd fel, írja a Financial Times. A brit gazdasági lap értesülsei szerint az amerikaiakat most leginkább a kínai nukleáris csapásmérőképesség drasztikus növekedése aggasztja. Kína emellett hadiflottáját is felfejlesztette, ezzel pedig már veszélyezteti az Egyesült Államok képességét Tajvan megvédésére.

A Financial Times a még el nem készült jelentés szövegtervezetét ismerő forrásai szerint az amerikaiak aggodalmának fő forrása most a megdöbbentő gyorsasággal kifejlesztett, nyolcezer kilométeres hatótávolságú atomrakétákkal felfegyverezhető Csin osztályú tengeralatjáró és a Df-31A, hordozható kilövőállásról indítható interkontinentális ballisztikus rakéta, amivel az Egyesült Államok egész területét lőhetik.

Mindkét fegyverrendszer fő stratégiai előnye a nehéz felderíthetőség. A hordozható kilövőállású rakéták még a legmodernebb felderítés számára is leküzdhetetlen akadályt jelentenek. Az 1991-es öbölháború idején az amerikaiaknak egyetlen iraki Scud-kilövőállást sem sikerült megsemmisíteniük.

Az éves összesítő jelentés legfontosabb megállapításai a kínai katonai fejlesztések ütemére vonatkoznak. A Financial Times szerint a Népi Hadsereg által diktált tempó meglepte az összes amerikai elemzőt.

Kína eddig minden esetben visszautasította a Pentagon éves jelentéseit, mondván azok a hidegháborús szemléletet tükrözve ellenséges hatalomként írnak az országról. Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint azonban a jelentések objektívak. "Egy olyan ország képét vázolják fel, ami meglehetősen bőkezű forrásokat fordít szofisztikált katonai fejlesztésekre" - nyilatkozat a Financial Timesnak.

"A kínaiak eddig ragaszkodtak hozzá, hogy nem támadnak elsőként atomfegyverrel, nukleáris arzenáljuknak pedig minimális elrettentő ereje volt, mivel éppen csak egy válaszcsapásra elég rakétájuk volt. Most azonban rugalmasabban felhasználható fegyverarzenált fejlesztenek" - nyilatkozta a lapnak Michael Green, George W. Bush elnök volt Ázsia-szakértője.