Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem akarják megölni Chavezt

2005.02.23. 13:48
Ugyan rossz szemmel nézik Venezuelát, nem tervezik Chavez elnök megölését, jelentette ki az amerikai külügyminisztérium. Boucher szóvivő nevetségesnek tartja a populista diktátorjelölt vádjait.

"Nevetségesnek és hazugnak" minősítette Hugo Chavez venezuelai elnök vádjait az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A diktatórikus hajlamú Chavez vasárnaponként rendszeresen jelentkező tévéshowjában állította, hogy az amerikaiak a meggyilkolására készülnek. "Ha megölnek, a felelős George W. Bush lesz", mondta a populista baloldali államfő.

"Az ötlet, hogy mi meg akarjuk ölni Chavezt, egyszerűen hibás", jelentette ki kedd esti sajtótájékoztatóján Richard Boucher, a külügyminisztérium szóvivője. Az Egyesült Államok ugyanakkor valóban nyomást akar gyakorolni a Dél-Amerikát destabilizáló tényezőnek tartott Chavezre.

Beiktatása után nem sokkal "negatív erőként" jellemezte a venezuelai elnököt, és bírálta kormánya oroszországi fegyvervásárlásait. Chavez eddig leginkább az ellenzék elnyomásában jeleskedett, az évet azonban már a nyugati tulajdonban lévő parasztgazdaságok erőszakos államosításával kezdte.

Boucher is elismerte, hogy az Egyesült Államoknak gondjai vannak Venezuelával. "Figyelnünk kell a viselkedésükre, mert az egész régiót megzavarhatják", mondta.

Chavez hosszú ideje azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy Washington az ellenzéki szervezetek támogatásával beavatkozik országa belpolitikájába. Válaszul az olajexportok beszüntetésével fenyegetőzik. Nem OPEC-tag termelőként Venezuela az Egyesült Államok egyik legnagyobb alternatív olajforrása.