Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ahmed Csalabi lehet az iraki elnök

2003.04.11. 16:29
Az Iraki Nemzeti Kongresszus nevű ellenzéki mozgalom vezetője, Ahmed Csalabi esélyes az iraki elnöki posztra Szaddám bukása után. Csalabi jelenleg egy banktechnikai vállalat igazgatója.
Ahmed Csalabit, a legfőbb iraki ellenzéki mozgalom, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetőjét az iraki elnöki poszt egyik várományosaként tartják számon a Szaddám Huszein bukása utáni időkre.

Az ENSZ-re nem számít

Ahmed Csalabi
Az AFP francia hírügynökség portréja szerint a gazdag bankárcsalád sarja az ellenzék megkerülhetetlen, de ellentmondásos alakja. A karizmatikus ember hírében álló 57 éves üzletember kiterjedt kapcsolatokat ápol az amerikai vezetéssel. Azt szeretné, ha az Egyesült Államok az első demokratikus választásokig Irakban tartaná csapatait, és véglegesen kiirthatná a Baasz Párt gyökereit, valamint elősegítené a gyors stabilizációt, hogy el tudják látni a lakosságot. Csalabi, aki néhány napja már Dél-Irakban tartózkodik, úgy gondolja, hogy az ENSZ túl gyenge e feladatokhoz, és a világszervezet mérlege Irakban egyenesen katasztrofális.

Büntetett előélet

Ahmed Csalabi egy dúsgazdag bankárcsalád fiaként igen szoros kapcsolatokat tudott kiépíteni a Pentagon "héjáival" és Dick Cheney alelnökkel, s bár Jordániában csalásért elítélték, az iraki ellenzék egyik legfőbb figurája lett.

1945-ben született, csak tizenhárom éves volt, amikor családjával együtt elmenekült az 1958-as iraki forradalom idején, amely megdöntötte a monarchiát. A matematikatanár Csalabi, aki a chicagói egyetemen és a massachusettsi muszaki főiskolán végzett, többet élt az Egyesült Államokban és Londonban, mint Irakban. Sokan erre alapozva azt mondják, hogy nincs szilárd bázisa hazájában.

Mégis ő volt az az ember, akinek 1992-ben sikerült az Iraki Nemzeti Kongresszusban szövetségbe tömörítenie a különböző iraki irányzatokat: síitákat, szunnitákat és a kurdokat. 1993-ban az iraki Kurdisztánban telepedett le, s az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA támogatásával 1995-ben támadást szervezett Szaddám Huszein iraki elnök ellen. Vállalkozása azonban kudarcot vallott, és a CIA ejtette.

Ennek ellenére Csalabi lobbizása hozzájárult ahhoz, hogy Bill Clinton elnök kormányzatának céljai közé felkerült az iraki rendszerváltás elérése, bár a Bagdad elleni intervenciót ellenezte. A volt bankár jelenleg a Cardtech nevű vállalatot vezeti, amely bankok és más pénzügyi intézmények számára ad el eszközöket. Múltja azonban egyre többször kísért, egyebek közt az általa 12 évvel ezelőtt alapított Petra Bank csődje. 1992-ben egy jordániai katonai bíróság csalás és visszaélés vádjával 22 évi börtönre ítélte. Csalabi szerint azonban mindez Szaddám Huszein által szervezett összeesküvés volt ellene.

Két fivérét más pénzintézeti csődökkel összefüggésben szintén elítélték pénzügyi könyvek meghamisítása miatt 2000 novemberében Svájcban. Számos iraki ellenzéki irányzat azzal vádolja, hogy az Iraki Nemzeti Kongresszust saját céljaira használja fel. Gyakran az "iraki Karzaiként" emlegetik, rokonítva őt az amerikai támogatást élvező Hamid Karzai afgán elnökkel. Csalabi azonban tagadja ezt a párhuzamot. "Küldetésem véget ér Szaddám távozásával és a demokrácia eljövetelével Irakban" - mondta.