Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az életéért retteg Szaddám főbírója

2004.08.09. 12:54
Bár a letartóztatási parancs kiadása után Szálem Csalabi az eset mihamarabbi tisztázását ígérte, hétfőn már csak szabadsága garantálása esetén lett volna hajlandó visszatérni Irakba. A Szaddám Huszein ügyében ítélkező bíróságot vezető, most gyilkossággal vádolt Csalabi szerint élete veszélyben lenne a régi rezsim híveivel tömött börtönökben.
Nevetségesnek nevezte az ellene felhozott vádakat Szálem Csalabi. A Szaddám Huszein ügyét is tárgyaló Iraki Különleges Törvényszék elnöke ellen gyilkosság vádjával adott ki elfogatási parancsot Zuhair al-Maliki vizsgálóbíró. Maliki Szálem nagybátyja, a korábban az iraki kormányzótanácsban is szerepet vállaló Ahmed Csalabi ellen is letartóztatási parancsot adott ki.

"Nevetséges vádak"

Szálem Csalabi szerint élete veszélyben lenne, ha Irakban letartóztatnák. "A börtönök a bukott rendszer híveivel vannak tömve" - nyilatkozta a BBC rádiójának, egyben jelezve, hogy csak személyi szabadsága garantálása esetén hajlandó visszatérni Irakba.

Maliki válaszában jelezte, Csalabit abban a pillanatban letartóztatják, amint iraki földre lép. A brit külügyminisztérium közleménye szerint nincs szó Csalabi kiadatásáról, mivel Irak és Nagy-Britannia között nincs kiadatási egyezmény.

A letartóztatási parancs kiadása után a CNN-nek adott nyilatkozatában Csalabi még azt állította, mindenképpen visszatér Irakba, hogy tisztázza magát a "nevetséges vádak alól". Csalabi a nagybátyja elleni vádakat még nevetségesebbnek nevezte.

Hamis pénz, fenyegetés

Az egykor Washington első számú kedvencének tartott Ahmed Csalabi a vádak szerint régi dínárokat hamisított. A CNN-nek nyilatkozó Szálem elismerte ugyan, hogy nagybátyjánál találtak hamis pénzt, ez azonban szerinte elenyésző mennyiségű volt.

Szálem azt is tagadta, hogy valaha köze lett volna az iraki pénzügyminisztérium júniusban meggyilkolt főigazgatójához. Maliki vádjai szerint Csalabi megfenyegette a később meggyilkolt főigazgatót.

Kiestek a pikszisből

Csalabiék befolyásos washingtoni barátaik révén éveken át Huszein elsőszámú ellenzékének számítottak. Ahmed Csalabit sokáig Irak lehetséges kormányzójaként is emlegették, szervezetük, az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) és a washingtoni vezetés között azonban megromlott a viszony. Ennek fő oka, hogy a Huszein tömegpusztító fegyvereiről szóló, utóbb tévesnek bizonyult hírszerzési adatok többségét az INC emberei szolgáltatták.

Csalabi emellett nem tudott tényleges tömegbázist felmutatni Irakban, májusban pedig azzal is megvádolták, hogy a szomszédos, Irak ügyeibe mindig beavatkozni kész Irán javára kémkedett.

Ahmed Csalabi már korábban is piszkos pénzügyekbe keveredett. Az egyes amerikai hadseregtábornokok által csak amerikai pénzen dőzsölő selyemfiúnak tartott INC-vezért egy jordán bíróság távollétében ítélte hosszú börtönbüntetésre a Petra Bank gyanús csődje miatt.