Dezső
15 °C
28 °C

Károly házasodhat, de ne legyen király

2005.02.12. 14:38
A brit alattvalók többsége támogatja Károly trónörökös minap bejelentett házasságát, de még nagyobb többségük egyelőre nem akarja őt látni a trónon - áll egy új, szombaton közölt felmérésben. A cikkből kiderül az is, hogy a walesi herceg nem kívánja elsőszülött fiának átengedni a trónutódlást.
A The Times megrendelésére készült országos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 43 százaléka helyesli, hogy Károly - ahogy azt csütörtökön, évtizedes találgatásoknak véget vetve az udvar bejelentette - 35 évi kapcsolat után végre elveszi feleségül kedvesét, az elvált Camilla Parker Bowlest. A frigyet csak 22 százalék helyteleníti; a felmérésbe bevontak 38 százalékát nem érdekli az ügy.

A házasodási terv bejelentése határozottan növelte a támogatók táborát. Tavaly még csak 32 százaléknyian pártolták, hogy Károly feleségül vegye Camillát, és 29 százaléknyian ellenezték.

Erzsébet maradjon

A britek azonban sokkal markánsabb, kétharmados többséggel vélik úgy, hogy Károly édesanyjának, II. Erzsébet királynőnek nem kell lemondania trónjáról fia kedvéért. A megkérdezettek 66 százaléka nem helyeselné, ha az uralkodó néhány éven belül átadná helyét a walesi hercegnek, és csak 25 százalék támogatná ezt. A Buckingham-palota szóvivője a The Timesnak azt mondta: nincs is szó arról, hogy a királynő távozna fia kedvéért a trónról.

Károly trónutódlásáról már éppen egy évtizede folyik a vita Nagy-Britanniában. Néhai felesége, Diana hercegnő, akit a trónörökös bevallottan megcsalt Camillával, 1995-ben, egy világszerte döbbenetet keltő, 25 milliós nézettségi rekord mellett sugárzott BBC-interjúban egyértelműen megkérdőjelezte a walesi herceg uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy akkor már tőle különváltan élő férje "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

Alkalmas?

Károly herceg uralkodói alkalmasságát e nyilatkozattól függetlenül is sokan kétségbe vonják azóta, hogy napvilágra kerültek a házasságát kísérő, az egész brit monarchiát megrázó súlyos botrányok. A szombati The Times által név nélkül idézett, Károly baráti köréhez tartozó források szerint maga az 57 éves walesi herceg is tart attól, hogy soha nem ülhet a brit trónra, mert esetleg túl idős vagy túl gyenge lesz az uralkodói felelősség viseléséhez, mire ennek eljön az ideje.

Ugyanezen források azonban elvetették azokat a találgatásokat, hogy Károly - hacsak egészségi állapota nem rendül meg - önszántából maga elé akarná engedni elsőszülött fiát, az idén 23 éves Vilmos herceget a trónutódlási sorban, akkor sem, ha akár hatvanas évei végéig, vagy hetvenes éveiig várnia kell a trónra.

A jó egészségnek örvendő II. Erzsébet királynő jelenleg 79. évében jár; édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, néhai VI. György király hitvese két éve, 101 éves korában hunyt el.