Béla
12 °C
27 °C

Nem lelkesednek a hercegi esküvőért a britek

2005.02.11. 13:36
A britek többsége belenyugodott Károly herceg döntésébe, hogy feleségül veszi kétgyermekes, elvált szeretőjét. A firgyet eddig a közvélemény háromnegyede ellenezte. Az esküvő miatt a britek többsége alkalmatlannak tartja Károlyt a trónra.

Rosszul fogadta a brit közvélemény Károly herceg házasságának a hírét. A Daily Telegraph pár órával az esküvő bejelentése után végzett közvélemény-kutatása szerint a brit polgárok negyvenegy százaléka szerint Károlynak le kéne mondania a trónról fia, Vilmos javára. A YouGov közvélemény-kutató készítette felmérés szerint a válaszolók negyvenegy százaléka látná szívesen Vilmost a trónon, Károly támogatottsága harminchét százalék.

Vilmost választanák

A Reuters jelentése szerint három évvel ezelőtt még a britek negyvennyolc százaléka támogatta Károlyt, és csak huszonnyolc százalékuk Vilmost.

A Reuters Károly környezetéből származó értesülései szerint a trón elsőszámú várományosának számító herceg sosem mondana le a trónról fia javára. Házasságot is úgy köt, hogy szeretőjét, Parker Bowles kizárja a trónra lépés jogából. Ezzel a lépéssel elhárította, hogy önmagát zárja ki az öröklésből.

Beletörődtek a frigybe

A közvélemény az esküvő tényére sem reagált pozitívan. A YouGov felmérésében résztvevők kétharmada ugyan belenyugodott Károly döntésébe, a tévétársaságok - nem véletlenszerűen kiválasztott mintán végzett, így nem is reprezentatív - felmérései szerint a válaszadók szűk többsége ellenzi a hercegi frigyet.

A Guardian jelentése szerint a frigy bejelentése előtt készült felmérésekben a brit lakosság háromnegyede ellenezte Károly és szeretője, Camilla Paqrker Bowles esküvőjét.