Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Chávez a bankokat fenyegeti

2008.01.20. 17:14
Államosítással fenyegett meg Hugo Chávez venezuelai elnök azokat a bankokat, melyek nem részesítenek előnyben bizonyos gazdasági ágakat, például a mezőgazdaságot és a kisvállalkozásokat.

Hugo Chávez venezuelai elnök a hétvégén megfenyegette azokat a hazai bankokat, amelyek nem tesznek eleget bizonyos - államilag előírt - hitelezési követelményeknek, nevezetesen, hogy hitelezési politikájukban bizonyos gazdasági ágakat, elsősorban a mezőgazdaságot, részesítsék előnyben.

Chávez egy gazdálkodókkal tartott, a televízió által is közvetített beszélgetésben államosítással fenyegette meg azokat a pénzintézeteket, amelyek nem teljesítik, hogy összes hitelkihelyezésük mintegy harmada - kedvező kamatok mellett - a mezőgazdaságba, a kisvállalkozásokba, valamint a jelzáloghitelezésbe jusson.

Tavaly Venezuelában 22,5 százalékos volt az infláció, a legmagasabb hivatalos áremelkedési ütem Latin-Amerikában.

A venezuelai vezetés bírálói a 2003-ban - a növekvő infláció megfékezése céljával - az alapvető élelmiszerekre bevezetett hivatalos árellenőrzést okolják az országban tapasztalható élelmiszerhiányért, a kormányzat viszont a kiskereskedők kapzsiságát és az illegális élelmiszerexportot vélik annak hátterében.