Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Vereséget szenvedett Chávez

2007.12.03. 07:23
Elismerte az alkotmány módosításáról szóló népszavazási kezdeményezésének vereségét Hugo Chávez venezuelai államfő hétfőn, a választási bizottságnak az eredményről szóló bejelentése alapján.

Chávez az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón tett bejelentését azzal indokolta, hogy "a politikai feszültség elkerülése" volt a gyors reagálással a célja. A Nemzeti Választási Tanács nem sokkal korábban tudatta: a módosításokat - amelyek az államfő korlátlan újraválasztását is lehetővé tették volna - a népszavazáson résztvevők 50,7 százaléka ellenezte, és 49,3 százaléka támogatta.

A szoros eredmény ellenére az elnök támogatói sokáig hittek abban, hogy megnyerték a népszavazást. Sok híve az eredményhirdetést be sem várva zeneszóval és folyamatos dudálással az utcán ünnepelte a győzelmet. Ellenzéki vezetők közölték, a szavazás még nem zárult le, egyúttal felszólították híveiket, hogy szorosan kövessék figyelemmel a szavazatszámlálást. Előzőleg két Chávez-párti illetékes exit-poll eredményekre hivatkozva azt állította, az elnök akarata érvényesült, többségben vannak az alkotmánymódosítás hívei, ezzel szemben egy ellenzéki kampányfelelős azt mondta ugyanezen felmérésekre hivatkozva, hoyg Chávez vesztésre áll.

A Chávez elnök által népszavazásra bocsátott alkotmánymódosítások közül az egyik legjelentősebb lehetővé tenné a dél-amerikai ország mindenkori elnökének korlátlan újraválasztását.