Valér
4 °C
8 °C

Misszionáriusokkal harcol Chavez

2006.02.13. 12:10
A venezuelai kormány az ország elhagyására szólította fel egy amerikai misszionárius csoport tagjait. A határidő vasárnap volt, a prédikátorok még mindig Venezuelában várják a hivatalos értesítést.

Hugo Chavez elnök többször felszólította már a Venezuelában tevékenykedő evangélikus Új Törzs Misszió tagjait, hogy hagyják el az országot. Szerinte ugyanis az amerikaiak imperialisták, CIA kémek és kolonialisták.

A misszió tagjai nem kaptak hivatalos értesítést a határidőről, így megvárják, amíg az ügy tisztázódik. Létszámuk már így is elenyésző, 160 prédikátor családjával együtt már visszatért az Egyesült Államokba, mikor tavaly októberben Chavez elnök távozásra szólította fel őket.

Az Új Törzs misszionáriusai mára mindössze harmincan maradtak. A csoport az elmúlt hatvan évben Venezuela bennszülötteit próbálta keresztény hitre téríteni. Missziójukat elsősorban távoli, ritkán lakott helyeken, akár az Amazon esőerdőben végezték. Munkájuk célja, hogy ezeddig érintetlen civilizációkat találjanak, és a törzsek tagjait keresztény hitre térítsék. A misszionáriusok eddig 12 különböző bennszülött törzset találtak. A misszió cserébe a vallási tanok átvételéért egészségügyi szolgáltatásokat és oktatást tud nyújtani az érintetlen dél-amerikai törzseknek.

Az Új Törzs Misszió szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a prédikátorok még mindig Venezuelában vannak, de már visszatértek a városokba, hogy eleget tudjanak tenni a kormány követeléseinek.

Az Új Törzs Misszió Floridából irányítja szervezeteinek működését. A missziót magánszemélyek alapították, semmi közük sincs az amerikai kormányhoz. Ezt a magyarázatot azonban nem feltétlenül fogadja majd el Venezuela belügyminisztériuma, akik várhatóan minden eszközt bevetnek, hogy kitoloncolhassák országukból a keresztény csoport tagjait.