Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szocialista Venezuelát és örökös elnökséget akar Chavez

2006.09.02. 11:55
A venezuelai elnök alkotmánymódosítási népszavazást rendeztet, örökös államfő kíván lenni, és felvetette a szocializmust is.

Hugo Chávez venezuelai elnök 2010-re olyan népszavazást készül kiírni, amelyen a választók arról döntenének, hogy a dél-amerikai országban bevezessék-e azt a rendszert, amelynek értelmében egy személyt korlátlan időre újraválaszthatnak államfővé.

Chávez egyben fölvetette a "szocialista Venezuela" megteremtésének a tervét is, amelyet ugyancsak szentesíthetne a népszavazás. A venezuelai államfő által áhított referendumot akkor tartanák meg, amikor Chávez második elnöki periódusának harmadik évében járna - feltéve, hogy a három hónap múlva esedékes elnökválasztást megnyeri.

2010-ben szavaznának a venezuelaiak

"2010-ben, amikor már három év telt el következő elnöki időszakomból, a szavazóurnákhoz szólítanám a polgárokat, hogy ebben a két kérdésben alkossanak véleményt" - jelentette ki Chávez miután Kubát, Angolát, Kínát, Malajziát, Szíriát, majd végül ismételten Kubát érintő körútjáról hazatért.

Chávez hozzáfűzte: következő elnökségét olyan új gazdasági és politikai irányvonal fogja jellemezni, amelynek célja, hogy Venezuelát szocialista köztársasággá alakítsák át. Tervei szerint "2007 és 2021 között 14 évünk lesz arra, hogy lefektessük, elmélyítsük és kiterjesszük minden területre a forradalmat, hogy Venezuela Bolivári Szocialista Köztársasággá alakuljon át, amelyben a valós egyenlőség, a teljes szabadság és az elmélyült demokrácia fog uralkodni".