Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mosolyszünettel a terror ellen

2004.08.06. 13:40
Összeszorított fogakkal küzdhetnek a terror ellen az útlevelet igénylő britek. A jövőre bevezetésre kerülő biometrikus útiokmányokhoz készült fotókon tilos mosolyogni, mert az arcfelismerő szkenner csak zárt szájú embereken működik. A britek húsz százaléka már eddig is annyira szégyellte igazolványképét, hogy még családjának sem mutatta meg.
A brit utazók és a nyaralni vágyók is kivehetik a részüket a terrorizmus elleni harcból, írja a Daily Telegraph. A lap szerint ehhez csak szerencsétlennek kell kinézniük útlevélfotóikon. A brit útlevélszolgálat (UKPS) új utasításai szerint a 2005-ben bevezetésre kerülő új, elektronikus útlevélhez készített fotókon tilos mosolyogni.

A szemüveg sem csilloghat

A hatóság "összezárt szájat és semleges arckifejezést" vár el az útlevélkérőktől. Erre azért van szükség, mert a jövőre bevezetésre kerülő új útiokmányon már nemcsak képen, de csipen is rögzítik az útlevél birtokosának arcvonásait. A UKPS szerint azonban az azonosítóhoz kapcsolt szkennerek nem képesek felismerni a nyitott szájú embereket. "Egy harminckét fogas mosoly kiakasztja a gépet" - nyilatkozta szóvivőjük a Telegraphnak.

Az előírások szerint az útlevélfotóhoz tágra nyílt szemekkel kell a kamerába nézni, tilos napszemüveget vagy sötétített lencsés szemüveget viselni. Fejfedőt legfeljebb vallási okokból viselhet a képen az útlevélkérő. A szemüveg megengedett, de csak ha a lencse nem csillog be, és a keret nem takarja ki a szemet.

Ciki képekkel a terror ellen

"Ezek az előírások fontos lépések az új, biometrikus útlevél bevezetéséhez. A 2005-ben bevezetendő rendszer komoly eszköze lesz a terror és a hamisítások elleni harcnak" - nyilatkozta a Telegraphnak Bernard Herdan, a UKPS vezetője.

A konzervatív napilap szerint az intézkedés kellemetlen helyzetbe hozhatja a briteket. Egy ötezer fős mintán végzett európai felmérés szerint az angolok szégyellik leginkább igazolványképeiket, húsz százalékuk annyira cikinek tartja a fotókat, hogy még családjuknak sem mutatják meg őket.