Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megtalálták 'Vegyi Ali' holttestét

2003.04.07. 10:18
Bászrában megtalálták Huszein egyik legvéresebb kezű végrehajtójának, "Vegyi Alinak" a holttestét, jelentették be a britek. Ali Hasszán al-Madzsid hajtatta végre a kurdok elleni gáztámadást, de a dél-iraki síiták elleni megtorlásokban is részt vett. Saját rokonai sem menekülhettek előle, többet megöletett közülük.
Megtalálták Ali Hasszán al-Madzsid, más néven "Vegyi Ali" holttestét hétfőn - jelentette az AP hírügynökség egy brit tisztre hivatkozva. A férfi Szaddám Huszein iraki elnök unokatestvére volt, és 1988-ban ő rendelte el a kurdok elleni gáztámadást, amelyben több ezren vesztették életüket. Andrew Jackson őrnagy a brit 3. ejtőernyős ezredtől elmondta, hogy felettesei is megerősítették al-Madzsid halálhírét. Vegyi Ali maradványait testőre, és az iraki hírszerzés bászrai vezetőjének holtteste mellett találták meg.

Gáztámadás

Al-Madzsidot Huszein azzal bízta meg, hogy védje meg Dél-Irakot az előrenyomuló koalíciós csapatoktól. Az ötvenes éveiben járó Vegyi Ali Huszein belső köreiben is az egyik legbrutálisabb figurának számított. Al-Madzsid tiszthelyettes és motoros futár volt az iraki hadseregben, mielőtt az 1968-as puccsban a Baász párt hatalomra jutott. Rövidesen tábornokká léptették elő, majd 1991-95 között az ország védelmi minisztere volt. A kurd lázadók elleni 1988-as hadjáratok során mintegy 100 ezer, többségében civil embert öletett meg. 1988 március 16-án mérges gázt vetettek be a kurd Halabdzsa település ellen, ahol körülbelül ötezren vesztették életüket ezen a délutánon.

A "hentes"

Vegyi Ali Kuvait kormányzója volt az ország hét hónapos iraki megszállása alatt 1990-1991-ben.Al-Madzsid az 1991-es öbölháború során Huszein ellen fellázadt síiták elleni megtorló hadjáratokban is aktív részt vállalt. Amikor Vegyi Ali tavaly januárban arab fővárosokba utazott, hogy az Egyesült Államok ellen szövetségeseket keressen, emberjogi csoportok letartóztatását követelték. Szíria, Libanon és Egyiptom megtagadta ezt, Jordánia pedig azt állította, hogy Vegyi Ali látogatása nem is volt napi renden. Kenneth Rod, a New York-i Human Rights Watch emberjogi szervezet vezetője szerint al-Madzsid Huszein "hentese" volt.

Saját rokonait megölette

Al-Madzsid saját rokonaival is kíméletlen volt. Az iraki tiltott fegyverek fejlesztésével megbízott Huszein Kamel, aki Vegyi Ali unokaöccse és Szaddám Huszein elnök veje volt 1995-ben testvérével, Szaddám Kamellel Jordániába szökött. A két testvért 1996 februárjában titokban visszahurcolták Irakba, majd több rokonukkal együtt kivégezték őket.