Albin
0 °C
11 °C

Vegyi fegyverek bevetését tervezi Irak

2003.01.24. 12:18
Ideggázzal torolná meg a brit és amerikai csapatok támadását az iraki hadsereg - derült ki a BBC birtokába került iraki dokumentumokból. Az iraki csapatokat már fel is szerelték a szükséges vegyvédelmi felszerelésekkel és ellenanyagokkal. A Guardian értesülései szerint már eldöntött kérdés a háború megindítása. Hadüzenetre azonban még jövő kedden sem kell számítani.
Vegyi hadviselésre készül brit-amerikai katonai támadás esetén az iraki elnök - közölte pénteken a BBC tévé a birtokába jutott titkos iratokra hivatkozva. A tévétársaság egyik tudósítója olyan kézzel írt feljegyzések birtokába jutott, amelyek Irak vegyiháborús készülődését bizonyítják. Az Iraki Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki csoport által kicsempészett feljegyzések szerint az iraki hadsereg elitegységeit, köztük a köztársasági gárdát már el is látták vegyvédelmi ruházattal és ideggázok hatásait kivédő ellenanyaggal.

Ideggázzal támadnának

A feljegyzésekben a Perzsa-öbölben állomásozó hadihajók elleni támadás tervei is szerepelnek. Az iraki ellenzéki csoport szerint az iratokat az iraki hadsereg tisztjeitől szerezték. A brit kormány értesülései szerint Irak jelentős VX- és szaringázkészleteket rejteget, mindkét vegyület idegbénító hatású.

Az elitegységeknek kiosztott vegyvédelmi ruházat és főleg az atropin gyógyszer kizárólag ideggázok ellen hatásos, ami azt jelenti, hogy Irak ilyen hadianyagok bevetésére készül - jelentette a BBC tudósítója. Mivel az amerikai és a brit hadsereg sohasem vetne be vegyi fegyvereket, nyilvánvaló, hogy nem védelmi intézkedésekről van szó - hangzott el a műsorban. Az iratokban foglalt adatok hitelességét három, egymástól független szakértő igazolta a közzététel előtt.

Döntöttek a támadásról

A The Guardian pénteken közölt értesülése szerint az amerikai kormányzat már eldöntötte a háború megindítását, mégpedig heteken belül, ha kell, új ENSZ-határozat nélkül is. A hangsúly a néhány héten belüli támadáson van, a "hónapokon belül" kifejezés most már tilos az amerikai hivatalos szóhasználatban - nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő európai diplomata.

Kedden még nem lesz hadüzenet

Bush elnök az Unió helyzetéről tartandó keddi beszédében Szaddam Husszein megdöntésének szükségszerűsége mellett fog érvelni, de még tartózkodni fog a tényleges hadüzenet bejelentésétől - mondták amerikai források a brit lapnak.