Emőke
-4 °C
9 °C

Cheney jobban érezte magát a káromkodás után

2004.06.27. 18:21
George Bush nem csinál ügyet abból, hogy alelnöke durván elküldött egy vermonti szenátort. Dick Cheney nem bánta meg tettét sőt, régóta esedékesnek és szükségesnek nevezte.
Nyomdafestéket nem tűrő, bár amerikai filmekben gyakran elhangzó kifejezéssel illetett Dick Cheney alelnök egy demokrata párti szenátort, akinek ily módon akarta kifejezni nemtetszését.

Az önuralmából kibillenthetetlennek hitt alelnök tulajdonképpen egy barátságosnak szánt közös fényképeszkedés alkalmával vesztette el a fejét a szenátusban még a hét elején. A sajtó beszámolója szerint Cheney hátat fordított Patrick Leahy vermonti szenátornak, s miután az továbbra is szóba akart elegyedni vele, keresetlen egyszerűséggel elküldte a fenébe - csakhogy ennél durvább, szeméremsértő kifejezéssel.

Esedékes és szükséges

Cheney utólag a Fox televíziónak nyilatkozva semmiféle megbánást nem mutatott, sőt kijelentette: "Meglehetősen erőteljesen fejeztem ki, de utána jobban is éreztem magamat. Azt hiszem, számos kollegám is úgy gondolta, hogy amit mondtam, már régóta esedékes és szükséges volt".

Cheney szavai szerint nem volt abban a hangulatban, hogy negédeskedjen a szenátorral, aki többször is "megkérdőjelezte a tisztességét", amikor azzal vádolta őt, hogy korábbi cége, a Halliburton szekerét tolja, utána pedig úgy csinált, mintha minden a legnagyobb rendben volna köztük.

Előfordul az ilyen

George Bush amerikai elnök 2000-ben választási kampányának egyik fő célkitűzésévé tette, hogy "megváltoztatja a hangnemet" Washingtonban, a szembenállás helyett az együttműködésre helyezi hangsúlyt.

Scott McClellan fehér házi szóvivő vasárnap az elnök kíséretében Ankara felé tartva amerikai újságírók kérdésére válaszolva kijelentette, hogy magánjellegű szóváltásban időnként előfordul az ilyen, de már túl vagyunk rajta, az elnök nem csinál belőle ügyet.

A The Washington Post hétvégi számának karikatúráján egy kisdiák látható, akinek százszor fel kell írnia a táblára, hogy nem idézi az alelnököt a szünetekben az iskolaudvaron.