Alfréd
-3 °C
3 °C

Cheney engedélyezte a kínzásokat

2005.11.03. 20:25
Dick Cheney amerikai alelnök hivatalából erednek az amerikai katonákat kínzásokra késztető utasítások Irakban és Afganisztánban - jelentette ki csütörtökön a külügyminisztérium egyik volt magas rangú tisztségviselője.

Laurence Wilkerson ezredes, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter kabinetigazgatója a közszolgálati rádióban (NPR) úgy nyilatkozott: a kínzást engedélyező feljegyzések és utasítások sorozatának nyomára bukkant, amelyet Dick Cheney munkatársai intéztek a védelmi minisztériumhoz.

Az utasítások szembehelyezkednek George W. Bush elnök 2002-ben kelt irányelvével, amelyben a kínzást tiltó genfi konvenciók tiszteletben tartására kötelezte az amerikai hadsereget. "Látható nyoma van, az alelnöki hivatalból kiindulva a védelmi miniszteren keresztül a hadszíntéri parancsnokokig, hogy engedélyezik a kínzást információk megszerzése érdekében a terepen" - mondta az ezredes, aki hosszú időn át volt Colin Powell munkatársa.

"Az utasításokat - ismerte el - nagyon körültekintően fogalmazták meg", de nem adtak kevesebb cselekvési szabadságot a hadszíntéri parancsnokoknak, ami sok esetben a foglyokkal szembeni túlkapásokhoz vezetett, ellentétben a genfi konvenciókkal, beleértve az abu grébi börtönt is" - mondta Wilkerson.