Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Chirac csak franciául hall

2006.03.24. 15:01
A francia elnök, Jacques Chirac nem rejtette véka alá temperamentumát az Európai Unió csúcstalálkozóján. Mikor egy francia üzletember angolul szólt a delegációkhoz, kirohant az ülésről.

Jacques Chirac, Franciaország elnöke kiviharzott az Európai Unió csúcstalálkozójának egyik üléséről, mert Ernest-Antoine Seilliere üzletember közölte, azért választotta az angol nyelvet, mert "a mai Európában ez az elfogadott üzleti nyelv". Seilliere, a munkaadók szövetségének (UNICE) francia elnöke korábban jelezte is Chiracnak, hogy angolul vezetné le az ülést. Chirac már ekkor tiltakozott.

Chirac közbeszólással zavarta meg Seilliere angol nyelvű beszédét, mondandója közben franciául szólt hozzá, és számon kérte rajta nyelvválasztását. A válasz egyértelmű volt: az adott megbeszélésnek az angol a hivatalos nyelve, továbbá ez az elfogadott üzleti nyelv Európában. Chirac, Philippe Douste-Blazy külügyminiszter és Thierry Breton pénzügyminiszter ekkor hagyta el a tárgyalótermet, számolt be a BBC.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Chirac nemzetközi eseményen vette védelmébe anyanyelvét. Egy korábbi eseményen például angolról hirtelen franciára kellett váltania, és tolmács segítségével folytatnia beszédét. Ez azért is érdekes, mert a francia államfő remekül beszéli az angolt, a Harvardon töltötte egyetemi éveit, miközben targonca sofőrként dolgozott egy sörfőzdében.

A brüsszeli csúcs egyik kiemelt témája a védővámok kérdése volt. Chirac csak akkor tért vissza az ülésre, mikor az Európai Központi Bank elnöke franciául mondta el beszédét.

Valaha a francia volt a hivatalos üzleti nyelv, azonban az Európai Unió bővülésével az angol kezdi átvenni a helyét mind a 25 tagországban. Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso jelemzően különböző nyelveken mondja el beszédeit, és akár több nyelven nyilatkozik a sajtónak. Barroso a brüsszeli rendezvényen később franciául szólalt fel.