Valér
2 °C
8 °C

Kína szigorítja a halálbüntetést szabályozó törvényt

2006.10.31. 12:13
A kínai állami hírügynökség szerint az országban hozott legjelentősebb reform, hogy január elsejétől a helyi bíróságok helyett már csak a legfelsőbb bíróság szabhat ki halálbüntetést. Kínában csak 2004-ben 3400 embert végeztek ki, emberi jogi szervezetek szerint az ítéletek gyakran alaptalanul és teljesen önkényesen születnek.

Kínában elfogadták a halálbüntetés kiszabását szigorító törvényt, melynek értelmében kizárólag a legfelsőbb bíróság dönthet a legszigorúbb büntetés alkalmazásáról, írja a BBC. A lépést azzal indokolták, hogy több esetben is téves ítéletek születtek, mióta a nyolcvanas években a helyi bíróságok jogkörébe helyezték a halálbüntetésről szóló döntést.

Az állami hírügynökség, a Xinhua szerint a lépés az igazságszolgáltatás legfontosabb reformjának tekinthető az elmúlt 20 évben. Emberi jogi szervezetek közben élesen bírálják Kínát a halálbüntetés önkényes alkalmazása miatt. Az Amnesty International beszámolója szerint csak 2004-ben 3400 embert végeztek ki, ami meghaladja a világ többi országában együttvéve végrehajtott kivégzések számát.

Mobil kivégzőfurgonok
A kínai tartományokban mobil kivégző furgonokat használnak, melyeket direkt erre a célra alakítottak ki. A jármű végében külön fülkéje van az elítéltnek, külön az orvosnak, a kivégzőnek, valamint a bíróság illetékesének. Az első üléseknél monitorokat helyeztek el, innen lehet végigkövetni és felvételt készíteni a kivégzésről, számolt be az Amnesty International.

Az új törvény jövő év január elsejétől lesz hatályos, arról azonban még vita folyik, hogy aki nem erőszakos bűncselekményt követ el, az mentességet élvezzen a halálbüntetés alól. Jelenleg a kínaiakat halálra ítélhetik korrupcióért vagy akár rablásért is.

Tavaly két korábbi, hibásan meghozott ítélet került napvilágra a kínai médiában. Kivégeztek egy hentest, akit gyilkossággal vádoltak, majd 1989-ben megtalálták élve az állítólagos áldozatot. Egy másik férfi ennél szerencsésebb volt, ő csak 11 évet töltött börtönben felesége meggyilkolásáért, az asszony azonban szintén élve került elő.