Mihály
2 °C
16 °C

Amerikai üzletembert vádol kémkedéssel Kína

2005.08.19. 10:09
Harmadik hónapja háziőrizetben tartanak egy kínai származású amerikai üzletembert Pekingben, de ezt csak most hozták nyilvánosságra.

Kémkedés vádjával tartóztattak le egy amerikai üzletembert Kínában. A vádak szerint a kínai származású Hszie Csun Ren Tajvan javára kémkedett, írja a BBC.

A BBC értesülései szerint Hsziét vádemelés nélkül három hónapja házi őrizetben tartják. Az amerikai nagykövetséget már május végén tájékoztatták letartóztatásáról, Hszie azonban csak most engedélyezte esete nyilvánosságra hozását.

Egyelőre nem tudni a pontos vádakat Hszie ellen. Fia, Hszie Jüan Jang szerint a letartóztatás összefüghet apja egyik régi barátja, David Vej Tung két évvel ezelőtti letartóztatásával. Tungot a dél-kínai Kuanghszouban vették őrizetbe.

Kína és Tajvan kiterjedt kémhálózatokat működtet egymás területén, rendszeresek a letartóztatások. Legutóbb augusztus elején vádoltak meg egy hongkongi újságírót azzal, hogy Tajvan javára kémkedett.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége figyelemmel kíséri Hszie esetét, áll a követtség a BBC-hez eljuttatott közelményében.