Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai üzletembert vádol kémkedéssel Kína

2005.08.19. 10:09
Harmadik hónapja háziőrizetben tartanak egy kínai származású amerikai üzletembert Pekingben, de ezt csak most hozták nyilvánosságra.

Kémkedés vádjával tartóztattak le egy amerikai üzletembert Kínában. A vádak szerint a kínai származású Hszie Csun Ren Tajvan javára kémkedett, írja a BBC.

A BBC értesülései szerint Hsziét vádemelés nélkül három hónapja házi őrizetben tartják. Az amerikai nagykövetséget már május végén tájékoztatták letartóztatásáról, Hszie azonban csak most engedélyezte esete nyilvánosságra hozását.

Egyelőre nem tudni a pontos vádakat Hszie ellen. Fia, Hszie Jüan Jang szerint a letartóztatás összefüghet apja egyik régi barátja, David Vej Tung két évvel ezelőtti letartóztatásával. Tungot a dél-kínai Kuanghszouban vették őrizetbe.

Kína és Tajvan kiterjedt kémhálózatokat működtet egymás területén, rendszeresek a letartóztatások. Legutóbb augusztus elején vádoltak meg egy hongkongi újságírót azzal, hogy Tajvan javára kémkedett.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége figyelemmel kíséri Hszie esetét, áll a követtség a BBC-hez eljuttatott közelményében.