Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Gigaterepasztallal készül India lerohanására Kína?

2006.07.25. 12:20
Szorgos munkával a világ legnagyobb terepasztalát építették fel Kína egyik legelhagyatottabb vidékén. A terepasztal a sivatagos pusztában a Himalája egyik, vitatott hovatartozású vidékét ábrázolja. Kína talán India lerohanására készül?

Gigantikus terepasztalra bukkantak a Google Earth közösségi oldalának lelkes böngészői Kínában - dobta fel a témát a kispad.hu. A sivatagi Huangjangtan falu mellett 63 hektáros területen a vitatott kínai-indiai határvidék méretarányos másolatát építették fel, írja a Register brit online lap.


A gigaterepasztal látképe
Forrás: GoogleMaps

A terepasztal 900x700 méteres, pontos mása a valóságban 450x350 kilométeres határvidéknek. Elképzelni is nehéz, mennyi munka lehetett a tökéletes modell elkészítése. Annál is elképzelhetetlenebb, hogy mi célt szolgálhat.


A másolat és a valóság
Forrás: GoogleMaps

A Register beszámolója szerint nehéz másra gondolni, mint arra, hogy a terepasztalt a kínai hadsereg építtette, kiképzési célokból. A terepasztalon a kínai pilóták kockázatmentesen ismerkedhetnek meg a bonyolult tereppel, ami jól jöhet, ha Kína netán háborút indítana a térségben.


A legapróbb részletek is egyeznek
Forrás: GoogleMaps

Kína és India között 1962. október 10-én tört ki határháború. A vitatott határ a Himalájában, Akeszaj Csin tartománynál húzódik. A probléma forrása, hogy a brit uralom idején India és Tibet között nem jelölték ki a határt. Tibet kínai megszállása után India agresszív katonai fejlesztésekbe kezdett. 1952-től rendszeressé váltak a határ menti összetűzések. A háborút India provokálta ki, de Kína tudott területeket szerezni.

Kína végül utánpótlási gondok miatt nem folytatta az előrenyomulást, India pedig az amerikai hadisegély ellenére sem kívánta folytatni a háborút. A két ország 1993-ban és 1996-ban írt alá egyezményt arról, hogy fenntartják a békét a tényleges határ, azaz a frontvonal mellett. A helyzet normalizálódására utal a történelmi selyemút 2006 júliusi újbóli megnyitása is. Igaz, India még mindig megszállt területként tekint a kínai kézbe került körzeteire.