Szilvia
5 °C
16 °C

Gigaterepasztallal készül India lerohanására Kína?

2006.07.25. 12:20
Szorgos munkával a világ legnagyobb terepasztalát építették fel Kína egyik legelhagyatottabb vidékén. A terepasztal a sivatagos pusztában a Himalája egyik, vitatott hovatartozású vidékét ábrázolja. Kína talán India lerohanására készül?

Gigantikus terepasztalra bukkantak a Google Earth közösségi oldalának lelkes böngészői Kínában - dobta fel a témát a kispad.hu. A sivatagi Huangjangtan falu mellett 63 hektáros területen a vitatott kínai-indiai határvidék méretarányos másolatát építették fel, írja a Register brit online lap.


A gigaterepasztal látképe
Forrás: GoogleMaps

A terepasztal 900x700 méteres, pontos mása a valóságban 450x350 kilométeres határvidéknek. Elképzelni is nehéz, mennyi munka lehetett a tökéletes modell elkészítése. Annál is elképzelhetetlenebb, hogy mi célt szolgálhat.


A másolat és a valóság
Forrás: GoogleMaps

A Register beszámolója szerint nehéz másra gondolni, mint arra, hogy a terepasztalt a kínai hadsereg építtette, kiképzési célokból. A terepasztalon a kínai pilóták kockázatmentesen ismerkedhetnek meg a bonyolult tereppel, ami jól jöhet, ha Kína netán háborút indítana a térségben.


A legapróbb részletek is egyeznek
Forrás: GoogleMaps

Kína és India között 1962. október 10-én tört ki határháború. A vitatott határ a Himalájában, Akeszaj Csin tartománynál húzódik. A probléma forrása, hogy a brit uralom idején India és Tibet között nem jelölték ki a határt. Tibet kínai megszállása után India agresszív katonai fejlesztésekbe kezdett. 1952-től rendszeressé váltak a határ menti összetűzések. A háborút India provokálta ki, de Kína tudott területeket szerezni.

Kína végül utánpótlási gondok miatt nem folytatta az előrenyomulást, India pedig az amerikai hadisegély ellenére sem kívánta folytatni a háborút. A két ország 1993-ban és 1996-ban írt alá egyezményt arról, hogy fenntartják a békét a tényleges határ, azaz a frontvonal mellett. A helyzet normalizálódására utal a történelmi selyemút 2006 júliusi újbóli megnyitása is. Igaz, India még mindig megszállt területként tekint a kínai kézbe került körzeteire.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?