Géza
-12 °C
-4 °C

Tömegsírt találtak a náci szekta chilei birtokán

2006.01.05. 06:50
Az egykori náci tizedes kolóniája, a hírhedt Colonia Dignidad a Pinochet-rezsim kínzóközpontjaként és titkos temetőjeként működött. A perverz náci szektavezér birtokán eltüntetett ellenzékiek számát több mint tízre teszi Jorge Zepeda vizsgálóbíró.

A Pinochet-diktatúra áldozatainak földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak egy volt náci alapította szekta birtokán Chilében, a fővárostól 350 kilométerre délre - jelentette be szerdán Jorge Zepeda, a németek lakta zárt kolónia viselt dolgainak feltárásán dolgozó vizsgálóbíró. Chilei emberi jogi aktivisták mindig is gyanították, hogy a Paul Schäfer egykori náci tizedes által a Parral városhoz közeli hegyekben alapított német kolónia, a hírhedt Colonia Dignidad a Pinochet-rezsim kínzóközpontjaként és titkos temetőjeként működött, ám mindeddig nem találták meg az ott eltűnt emberek maradványait.

#alt#
Paul Schäfer (Kép: wikipedia)

A vizsgálóbíró szerint a hétfőn, a szektavezér házától mintegy húsz kilométerre felfedezett gödörben valószínűleg az eltűnteket földelték el. Hogy pontosan hány embert temettek a tömegsírba, nem tudni, mert az 1973-74-ben kivégzett áldozatokat pár évvel később később kiásták, megégették és maradványaikat egy közeli folyóba szórták. Zepeda mindazonáltal 10-12-re teszi a perverz náci szektavezér birtokán eltüntetett ellenzékiek számát.

A kolónia a diktatúra vezetőinek támogatását élvezte, egyszer Augusto Pinochet személyesen is ellátogatott oda. A gyermekek tucatjainak megerőszakolásával és megkínzásával vádolt és éveken át szökésben lévő 84 éves exnácit tavaly fogták el Argentínában. Az általa vasököllel irányított kolónia lakói az 1930-as évek Németországát idéző módon éltek. A kolónia német származású lakói szektaszerű közösségben éltek valóságos rabságban, a szektavezér gátlástalanul kiélte beteges szexuális hajlamait a telepesek és a környékbeli chilei parasztok fiain.

Júniusban a hatóságok a dél-amerikai ország történetének legnagyobb titkos fegyverraktárát találták meg a kolónián: többek között gépfegyverek és rakétavetők kerültek elő a rejtekhelyről.