József, Bánk
-7 °C
0 °C

Nők alkotják a chilei kormány felét

2006.01.31. 11:03
Chile frissen megválasztott elnökasszonya hétfőn bejelentette, hogy kabinetjének pozícióit egyenlő arányban osztja el férfiak és nők között. Az ország első női államfője kampánya alatt tett ígéretet arra is, hogy egyenlő arányban kap tárcákat az őt támogató baloldali koalíciót alkotó négy párt.

A megválasztott chilei elnökasszony, Michelle Bachelet kampányígéretét betartva a miniszteri tárcák felét nők között osztotta el. Bachelet az ország legmagasabb közjogi méltóságának tisztét március 11-én foglalja el. "Az alakuló kabinet történelmi lépést tesz a nők és férfiak közti egyenlőség hangsúlyozásával" - mondta el.

A kabinetnek 10 férfi és 10 női tagja lesz, "mindannyian nagyon intelligensek, szakmailag felkészültek és van politikai tekintélyük" - indokolta döntését a hivatalba lépő államfő. Az 54 éves, eredeti hivatását tekintve orvos Bachelet azt az ígéretét is betartotta, hogy a kabinetben egyenlő arányban kap tárcákat az őt támogató baloldali koalíciót alkotó négy párt.

A védelmi minisztérium élére például egy mérnöknő kerül, Viviane Blanlot személyében. Ezt a feladatot maga Bachelet asszony is ellátta 2002 és 2004 között a most az államfői posztról távozó Ricardo Lagos elnöksége idején.

A volt elnök fia, Ricardo Lagos Weber is fontos szerepet kap az alakuló kormányban, érdemben számíthat elnöki szóvivői vagy államtitkári pozícióra.

Bachelet elnökasszony programjában szerepelt, hogy harcolni fog a szociális különbségek csökkentéséért, egy toleránsabb és egyenlőbb társadalom létrehozásáért.