Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A chilei alkotmánybíróság a fogamzásgátlás ellen

2008.04.06. 13:24
A jövőben tilos lesz a méhen belüli fogamzásgátló eszköz elhelyezése, amellyel jelenleg több mint egymillió chilei nő él, és nem lehet bizalmas tájékoztató konzultációkat sem tartani kiskorúaknak a fogamzásgátlásról. Nem lesz ingyenes az esemény utáni tabletta.

A chilei alkotmánybíróság megtiltotta az "esemény utáni tabletta" egészségügyi központokban való ingyenes osztását, ami Michelle Bachelet szocialista párti elnök kormánya egyik vívmányának számított.

Az immár megfellebbezhetetlen döntés mellett, amelyet 5-4 arányban hozott a testület, a jövőben tilos lesz a méhen belüli fogamzásgátló eszköz elhelyezése is, amellyel jelenleg több mint egymillió chilei nő él, és nem lehet bizalmas tájékoztató konzultációkat sem tartani kiskorúaknak a fogamzásgátlás módozatairól.

A döntés nagy felzúdulást okozott mind kormánykörökben, mind pedig a feminista szervezeteknél. Az alkotmánybíróság konzervatív ellenzéki képviselők kérésére foglalt állást az ügyben. Ez utóbbiak azzal érveltek, hogy az "esemény utáni pirula" megsérti az élethez való alkotmányos jogot, mivel meggátolja a fogamzást.

A baloldali chilei kormány úgy döntött, hogy ingyenesen osztja az esemény utáni pirulát, beleértve a 14 éven felüli kamaszlányoknak is, a szülők beleegyezése nélkül. Korábban csak gyógyszertárakban volt kapható receptre és mintegy 10 dolláros áron, ami megfizethetetlen volt a szegényebb nők számára.

"Most azoknak a nőknek jár a pirula, akiknek pénzük van, a nincsteleneknek nem. Egy igazságosságra, kiegyensúlyozottságra törekvő társadalomban az ilyen torzulások irritálják az embereket" - kommentálta az alkotmánybíróság döntését Francisco Vidal kormányszóvivő.