Tamás
-7 °C
8 °C

Kína felgyorsítja rakétaprogramját

2003.05.18. 09:41
Kína fokozza a rövid hatótávolságú rakéták gyártását, amely egyre nagyobb fenyegetést jelent Tajvanra nézve, állítják amerikai források. Washington szerint nem árt, ha a tajvani vezetés amerikai Patriotokat szerez be az ország védelme érdekében.
A kínai hadsereg már legalább 450 rövid hatótávolságú rakétával rendelkezik, de 2005-re ez a szám elérheti a 600-at is, jelentette be Mark Stokes alezredes az amerikai légierőnél. Az alezredes szerint jelenleg a rakéták száma hetvenöttel növekszik évente, szemben a pár évvel ezelőtti évi ötven darabbal. Stokes - aki a kínai hadiipar szakértője a Pentagonban - hozzátette, hogy a kínai CSS-6 és CSS-7 típusú rakéták egyre pontosabbak, mert ezek is műholdas helyzetmeghatározókat használnak az esetleges útvonal-módosításokhoz. Az alezredes hozzátette, hogy Kína várhatóan 2005-ig kifejleszt egy szárazföldi célpontok ellen bevethető cirkálórakétát.

Tajvan védtelen?

Szakértők szerint Kína főleg Tajvanra kíván nyomást gyakorolni a fegyverekkel. Stokes azt állította a Texasban rendezett amerikai-tajvani hadiipari konferencián, hogy pillanatnyilag a kínai hadsereg egyre bővülő fegyverarzenálja jelenti a legnagyobb fenyegetést Tajvanra nézve. Az alezredes hozzátette, hogy "Tajvan csak korlátozottan tudná magát megvédeni Kínával szemben", és "a tajvani politikai és katonai vezetésnek el kell köteleznie magát az ország rakétatámadásoktól való megvédésé mellett".

Patriotokat Tajvannak

Az amerikaiak pillanatnyilag arra próbálják rábeszélni Tajvant, hogy vásároljon Patriot PAC-3 rakétaelhárító rendszert. Amerikai illetékesek szerint az üzletet még az idén megkötik, jelentette a Washington Times.