Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Érinthetetlen a francia elnök

2001.09.04. 14:48
Formai hiba miatt kedden hatálytalanította a köztársasági elnök tanúkénti beidézését a párizsi fellebbviteli bíróság, s egyben megszüntette az úgynevezett Méry-kazettával összefüggésben ellene indított összes vizsgálatot. Chirac ellen azonban más ügyekben is folyik vizsgálat.
Jacques Chirac március végén kapott idézést a párizsi panelépítkezésekkel kapcsolatos korrupciós visszaélésekkel foglalkozó Eric Halphen vizsgálóbírótól, az elnök azonban a közjogi funkcióját védelmező mentességre hivatkozva elutasította a tanúskodást.

Gyanús pártfinanszírozási ügyek

Halphen 1994-ben kezdett kutakodni a Chirac párizsi főpolgármestersége (1977-1995), illetve miniszterelnöksége (1986-1988) idején a Városháza által kiírt közbeszerzési pályázatokkal összefüggő illegális pártfinanszírozási ügyben. A vizsgálóbíró által folytatott eljárásban jelentős aduként szerepelt a Jean-Claude Méry volt építési nagyvállalkozótól származó videovallomás, amely egyenesen az elnököt nevezte meg a pártcélokat szolgáló törvénytelen pénzbegyűjtési rendszer első számú felelőseként.

Hatszázmillió hálából

A Chirac vezetése alatt álló Tömörülés a Köztársaságért (RPR) egykori vezető embere röviddel halála előtt, 1997-ben rögzítette videóra terhelő tanúskodását, a kazetta azonban csak tavaly ősszel került napvilágra, újabb lendületet adva az eljárásnak. A 80-as évekbeli közbeszerzési pályázatokban illetékes néhány más korábbi tisztségviselő is megerősítette az elhunyt vállalkozó által feltárt szisztéma működését és Chirac szerepével kapcsolatos állításait is. Az összegyűjtött tanúvallomások szerint a pályázatokon nyertes cégek 2 százalék jutalékot ajánlottak fel önkéntes "adományként" az RPR-nek, s ezek végösszege 1996-ra már mintegy 600 millió frankot tett ki. Halphen ezen adatok birtokában kívánta tanúként meghallgatni az elnököt.

Chirac - érinthetetlen

A párizsi fellebbviteli bíróság keddi határozatában a Méry-kazetta alapján indított büntetőjogi eljárások mindegyikét semmisnek nyilvánította, és kivette az ügyet Halphen kezéből. A döntés gyakorlatilag helyt adott az elnököt képviselő ügyvédek álláspontjának, amely arra hivatkozott, hogy Halphen átlépte hatáskörét, amikor tanúként maga elé idézte a köztörvényes bűncselekmények tekintetében mentességet élvező legmagasabb közjogi méltóságot. Egyelőre nem tudni, hogy az újonnan kijelölt Armand Riberolles vizsgálóbíró, aki Chirac illegális repülőjegy-ügyeinek feltárásán fáradozik, milyen irányban kívánja folytatni a procedúrát.