Natália
1 °C
7 °C

A vita vitája Franciaországban

2002.04.23. 22:15
Jacques Chirac kedden este kategorikusan visszautasította Le Pen tévévitára szóló kihívását. A francia köztársasági elnök, Rennes-ben tartott választási gyűlésén kijelentette, hogy nem hajlandó Jen-Marie Le Pennel, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltjével tévévitára kiállni.
Chirac kategórikus nemmel válaszolt Le Pennek. A leköszönő köztársasági elnök leszögezte, hogy a múltban sem volt hajlandó a rasszista párttal semmiféle kapcsolatra, ezúttal sem fog leülni vitázni "az intolerancia és a gyűlölet" képviselőjével.

Nincs egyezkedés, nincs kompromisszum

"A köztársaság elveit tagadó erővel nem lehet a köztársaság keretein belül vitázni, nincs egyezkedés, nincs kompromisszum, nincs miről vitát folytatni" - jelentette ki. Az elnök-elnökjelölt bejelentését a hallgatóság kitörő lelkesedéssel, tapsviharral üdvözölte. A vasárnap megtartott elnökválasztási első fordulóban Chirac mögött másodikként az FN elnöke jutott be a május 5-i elnökválasztási döntőjébe.

A francia megfutamodás

Le Pen "szánalmas megfutamodásnak" minősítette ellenfele válaszát. Franciaországban 1974 óta minden eddigi államfő-választás előtt nyilvános tévévitán mérkőzött meg egymással a két rivális jelölt. Az idei első forduló előtt a biztosra vett két befutó, Jacques Chirac és Lionel Jospin miniszterelnök tévépárbajának időpontját is előre kitűzték. A nevezetes párharc április 30-án lett volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?