Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A vita vitája Franciaországban

2002.04.23. 22:15
Jacques Chirac kedden este kategorikusan visszautasította Le Pen tévévitára szóló kihívását. A francia köztársasági elnök, Rennes-ben tartott választási gyűlésén kijelentette, hogy nem hajlandó Jen-Marie Le Pennel, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltjével tévévitára kiállni.
Chirac kategórikus nemmel válaszolt Le Pennek. A leköszönő köztársasági elnök leszögezte, hogy a múltban sem volt hajlandó a rasszista párttal semmiféle kapcsolatra, ezúttal sem fog leülni vitázni "az intolerancia és a gyűlölet" képviselőjével.

Nincs egyezkedés, nincs kompromisszum

"A köztársaság elveit tagadó erővel nem lehet a köztársaság keretein belül vitázni, nincs egyezkedés, nincs kompromisszum, nincs miről vitát folytatni" - jelentette ki. Az elnök-elnökjelölt bejelentését a hallgatóság kitörő lelkesedéssel, tapsviharral üdvözölte. A vasárnap megtartott elnökválasztási első fordulóban Chirac mögött másodikként az FN elnöke jutott be a május 5-i elnökválasztási döntőjébe.

A francia megfutamodás

Le Pen "szánalmas megfutamodásnak" minősítette ellenfele válaszát. Franciaországban 1974 óta minden eddigi államfő-választás előtt nyilvános tévévitán mérkőzött meg egymással a két rivális jelölt. Az idei első forduló előtt a biztosra vett két befutó, Jacques Chirac és Lionel Jospin miniszterelnök tévépárbajának időpontját is előre kitűzték. A nevezetes párharc április 30-án lett volna.