Móric
14 °C
17 °C

Chirac elsőprő győzelme Le Pen felett

2002.05.05. 20:11
A szavazatok 82 százalékának összeszámlálása után Jacques Chirac a voksok 81,73 százalékával megnyerte az elnökválasztást. A szélső jobboldali veszély felrázta a franciákat. Az elnökválasztás második fordulóján a késő délutáni órákra majd 10 százalékkal többen mentek el szavazni, mint két hete.
Jacques Chirac
A szavazatok 82 százalékának összeszámlálása után Jacques Chirac a voksok 81,73 százalékával megnyerte az elnökválasztást. Ellenfele, a szélső jobboldali Jean-Marie Le Pen 18,27 százalékot kapott. Az exitpolok előrejelzései szintén Jacques Chirac nagyarányú gyözelmét jósolták. A három vezető közvélemény-kutató cég hasonló, 81-83 százalékos eredményt jeleztek a leköszönő, ám most újraválaszott elnöknek. Jean-Marie Le Pen, bukott jelölt az LCI-nek adott első kommentárjában "Franciaország vereségének" minősítette sovány eredményét. Elismerte, hogy alábecsülte a vele szemben álló erőket. Közölte, hogy nem visszakozik, az öt hét múlva kezdődő törvényhozási választáson ismét ott lesz pártjával, és "megpróbálja szétszakítani ezt a morbid koalíciót".

Több mint kétharmad

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a korábbi 58,5 százalék helyett, most 17 órakor a szavazók majdnem 68 százaléka adta le voksát. Jacques Chirac kampányközpontja a távozó elnök újraválasztásában bízva már szombaton felhívásban invitálta vasárnapra utcai ünneplésre híveit. A baloldali tábor, mely a szélsőjobboldal jelöltjével szemben induló Chirac várható sikerét a köztársaság győzelmének tekinti szintén Párizs utcáira szólította híveit a kivételes esemény estéjére.

Jobb- és baloldal: együtt-külön

A második mandátumáért rendkívüli körülmények között harcba szálló Chirac politikai táborának választóközönségét a République téren ünnepel, a baloldal szavazóinak a Bastille térre hirdettek tömeges randevút. Párizs két óriás terét az eredményhirdetés előtti órákban óriási sokaság kezdte megtölteni. Az összegyültek azonban már az első részeredmények közzétételét követően Chirac győzelmét kezdték ünnepelni.