Árpád
-2 °C
4 °C

Chirac elsőprő győzelme Le Pen felett

2002.05.05. 20:11
A szavazatok 82 százalékának összeszámlálása után Jacques Chirac a voksok 81,73 százalékával megnyerte az elnökválasztást. A szélső jobboldali veszély felrázta a franciákat. Az elnökválasztás második fordulóján a késő délutáni órákra majd 10 százalékkal többen mentek el szavazni, mint két hete.
Jacques Chirac
A szavazatok 82 százalékának összeszámlálása után Jacques Chirac a voksok 81,73 százalékával megnyerte az elnökválasztást. Ellenfele, a szélső jobboldali Jean-Marie Le Pen 18,27 százalékot kapott. Az exitpolok előrejelzései szintén Jacques Chirac nagyarányú gyözelmét jósolták. A három vezető közvélemény-kutató cég hasonló, 81-83 százalékos eredményt jeleztek a leköszönő, ám most újraválaszott elnöknek. Jean-Marie Le Pen, bukott jelölt az LCI-nek adott első kommentárjában "Franciaország vereségének" minősítette sovány eredményét. Elismerte, hogy alábecsülte a vele szemben álló erőket. Közölte, hogy nem visszakozik, az öt hét múlva kezdődő törvényhozási választáson ismét ott lesz pártjával, és "megpróbálja szétszakítani ezt a morbid koalíciót".

Több mint kétharmad

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a korábbi 58,5 százalék helyett, most 17 órakor a szavazók majdnem 68 százaléka adta le voksát. Jacques Chirac kampányközpontja a távozó elnök újraválasztásában bízva már szombaton felhívásban invitálta vasárnapra utcai ünneplésre híveit. A baloldali tábor, mely a szélsőjobboldal jelöltjével szemben induló Chirac várható sikerét a köztársaság győzelmének tekinti szintén Párizs utcáira szólította híveit a kivételes esemény estéjére.

Jobb- és baloldal: együtt-külön

A második mandátumáért rendkívüli körülmények között harcba szálló Chirac politikai táborának választóközönségét a République téren ünnepel, a baloldal szavazóinak a Bastille térre hirdettek tömeges randevút. Párizs két óriás terét az eredményhirdetés előtti órákban óriási sokaság kezdte megtölteni. Az összegyültek azonban már az első részeredmények közzétételét követően Chirac győzelmét kezdték ünnepelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?