Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Brunerie: meg akartam ölni Chiracot

2002.07.15. 10:52
A francia rendőrség szerint a merénylettel gyanúsított szélsőjobboldali kötődésű Maxime Brunerie beismerte, hogy meg akarta ölni Jacques Chirac francia elnököt. A férfit vasárnap tartóztatták le, amikor rá akart lőni Chirac nyitott autójára, de a mellette állók leteperték. Jean-Marie Le Pen a szélsőjobb Nemzeti Front elnöke tagadja, hogy közük lenne a merénylethez.
A francia hatóságok tájékoztatása szerint a francia elnök elleni merénylettel vádolt férfi beismerte, hogy meg akarta ölni Jacques Chiracot. Az érzelmileg zavart neonáci kötődésű 25 éves Maxime Bruneriet azután tartóztatták le, hogy a július 14-i ünnepségen megpróbált rálőni Jacques Chirac francia elnökre. A férfi a rendőrség pszichiátriai osztályán tartották fogva éjszaka.

A fiatal férfi gitártokba rejtett 22-es kaliberű puskájával helyezkedett el a Diadal-ív környéki tömegben. Míg az első híradások szerint a támadót idejében észrevették, s lefogása közben sült el a fegyver, az MTI szerint Nicolas Sarkozy belügyminiszter vasárnap késő este már cáfolta ezt. Elismerte, hogy a neonáci fiatalembert csak az első, rövid idejű célzás után leadott lövést követően ragadta meg a díszszemle két nézője, egy harmadik pedig a támadó fegyverének csövét fordította az ég felé. Csupán ekkor ért oda két civil ruhás rendőr, akik földre teperték, s három egyenruhás, akik megbilincselték a támadót. A férfi ezután megpróbált öngyilkosságot elkövetni, de az sem sikerült neki. A parádé ezek után zavartalanul folytatódott.

Magányos akció

Brunerie a merényletkísérlet előtt sem volt ismeretlen a francia hatóságok számára, a férfit garázdaság miatt már 1997-ben is őrizetbe vették egy szélsőjobboldali tüntetésen. A férfi egy szélsőjobboldali diákszervezethez (GUD) köthető, ám a rendőrök feltételezése szerint a merényletet egyedül tervelte ki. Nicolas Couteau rendőrségi szóvivő hozzátette: egy jól kitervelt merénylet esetén nagyobb kaliberű fegyvert használtak volna.

Az elnök még nem kommentálta az eseményt, de felesége, és a belügyminiszter szerint egyértelműen merényletről volt szó. Nicolas Sarkozy belügyminiszter szerint Chirac higgadtan fogadta, amikor megtudta, hogy életére törtek.

Megerősítették Blair védelmét is
Rendkívüli módon megerősítették Tony Blair brit miniszterelnök védelmét. Megháromszorozták azoknak a fegyveres személyeknek a számát, akik a különböző helyszíneken a miniszterelnököt védik, a rendőrséget pedig különleges kiképzésben részesítették egy esetleges támadás elhárítására. Londonban azt állítják, hogy az intézkedéseknek nincs köze a Chirac elleni merénylethez. A britek azt állítják: Tony Blair és családja védelmének megerősítése azért vált szükségessé, mert hírszerzői jelentések szerint valaki öngyilkos merénylet készül ellene - jelentette az MTI.
A barna gitártokos merénylő

Azt továbbra sem tudni, hogy a szigorúnak mondott biztonsági ellenőrzések mellett, hogyan juthatott be a kordon mögé az első sorba egy hatalmas, barna gitártokot cipelő férfi. Az is kérdés hogyan vásárolhatott egy fegyverengedélyhez kötött, veszélyes karabélyt egy olyan személy, aki garázdaság miatt már szerepel a rendőrség nyilvántartásában. ugyanis a nyomozás során kiderült, Brunerie a fegyvert július második hetében vásárolta.

Az eset kapcsán újból fellángoltak a viták a szélsőjobboldal veszélyességéről. Jean-Marie Le Pen a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke tagadta, hogy bármiféle közük lenne a merénylethez.

Merényletek Franciaországban

Az elmúlt száztíz évben számos merényletet követtek el a Franciaország vezetői ellen. Sadi Carnot köztársasági elnököt 1894-ben Lyonban ölték meg. Emile Loubet elnököt 1905-ben túlélte az ellene tervezett merényletet. 1919-ben George Clemenceau miniszterelnököt egy anarchista sebesítette meg. 1922 Alexandre Millerand elnök ellen kíséreltek meg merényletet.

Utoljára hivatalban lévő francia elnököt 1932-ben öltek meg. Ekkor Paul Doumer életét oltotta ki egy orosz emigráns. 1934-ben a Marseille-be érkező II. Sándor jugoszláv királyt ás Barthou francia külügyminisztert ölte meg egy Magyarországon kiképzett usztasa. 1961-ben bomba robbant de Gaulle autója mellett. Egy évvel később az OAS által pénzelt bérgyilkos próbálta agyonlőni de Gaulle-t. Az OAS-t a de Gaulle elnök algériai politikáját ellenző francia katonatisztek hozták létre. Ugyanebben az évben egy katonatiszt lőtt ki egy sorozatot de Gaulle autójára. Azóta ez volt az első merénylet francia elnök ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!